Blikvangers: de milieuvriendelijke kolos van Ecostyle

19-12-2016

Natuurlijke gewasbescherming? Zijn opa werd er om uitgelachen. Nu leidt kleinzoon Jan Sido Zwart familiebedrijf Ecostyle. En bouwde midden in een weiland in het Friese Oosterwolde een nieuw bedrijfsgebouw. 

 

Even denk je als je Oosterwolde binnenkomt: ‘Moet Ecostyle per se midden in een weiland bouwen als er 50 meter verder een bedrijventerrein ligt?’ Maar om het spiksplinternieuwe kantoor en magazijn wordt een ecologisch kennisgebied ontwikkeld met bedrijven en instellingen als de Rijksuniversiteit Groningen en de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein. Of, zoals Jan Sido Zwart het met understatement zegt: ‘Weet je wat het is? Als mkb-bedrijf is het onmogelijk om er een fatsoenlijk bedrijfsrestaurant op na te houden. Dat kan wel als je voorzieningen deelt.’ Het Ecomunitypark is trouwens een idee van zijn vader Anne Jan.

 

Uitgelachen 

De opa van Jan Sido begon in 1967 met Ecostyle (toen nog Europlant) omdat hij vraagtekens zette bij de toen gebruikelijke propaganda voor ongebreideld gebruik van kunstmest en gewasbescherming (insecticiden). De aardappelboer zag meer in natuurlijke grondstoffen. ‘Hij werd er echt om uitgelachen’, zegt zijn kleinzoon die samen met zus Jeanine de derde generatie is die het familiebedrijf leidt. Het bedrijf heeft een halve eeuw later vier takken: bemesting en bestrijding voor de land- en tuinbouw, sportveldbeheer en hovenier, homeopathische diergeneesmiddelen en aanvullende diervoeders voor de veeteelt, natuurlijke bemesting en bestrijding voor de particuliere tuin en een lijn huisdiervoeding voor honden en katten.

 

Opeengepakt

Het pand in Oosterwolde staat er sinds begin dit jaar. Daarvoor zaten de vijftig werknemers wat opeengepakt in Appelscha. ‘Rond 2000 werd duidelijk dat we aan de grenzen kwamen van dat pand’, zegt Zwart. ‘Maar we wilden het goed doen, en dan willen medewerkers best een poosje inschikken als ze weten dat het beter wordt.‘ Hoeveel beter zouden ze grotendeels zelf bepalen. ‘In werkgroepen konden ze aangeven waar ze het liefst wilden zitten en bij wie. Of ze sta-bureaus of lage tafels wilden hebben. En er zijn kleine zithoekjes, waar je even rustig iets kunt lezen of bespreken.’ 

 

Zelfs aan de insecten en vogels is gedacht

Het spreekt misschien vanzelf, maar tot in detail is nagedacht over (milieu)vriendelijkheid van het complex. Zo liggen er zevenhonderd zonnepanelen op het dak van het magazijn, dat door het gevelontwerp een minder grote kolos lijkt. Het dak van het kantoorgebouw is bewust licht van kleur, dat reflecteert de warmte en daardoor hoeft er minder gekoeld te worden. De voornamelijk houten constructie is milieuvriendelijker dan staal. Bovendien, doordat het gladder is, blijft er minder stof zitten. Dat is weer prettig voor het werkklimaat.

In het magazijn zijn aan de uiteinden van de gangpaden manshoge ramen gemaakt. Daardoor is er toch contact met de buitenwereld. En de tientallen meters hoge muren zijn wit geschilderd, dat ziet er vriendelijker uit dan grijs beton.

 

Even spieken in het magazijn

 

Prijswinnend 

Het wachten heeft meer opgeleverd dan een bedrijfspand met uitzicht op het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold. Ook een prijs van de internationale BREAAM-organisatie voor milieuvriendelijke gebouwen. ‘Ik vond het wel mooi dat zo’n man in Londen zijn best doet om Oosterwolde uit te spreken,’ zegt Zwart grijnzend, terwijl achter hem door het grote raam een biddende roofvogel te zien is boven het veld.

Nou vooruit: de bouw in 1 minuut

En hier ligt het dan