'Zorgvuldige uitwerking van ePrivacy-verordening nodig'

01-10-2018

Het kabinet moet zorgvuldiger kijken naar de gevolgen van de ePrivacy-verordening voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Net als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) dreigt deze verordening het mkb namelijk flink te raken. Dat zegt de branchevereniging Nederland ICT.

 

Sinds mei dit jaar is de AVG van kracht. Terwijl de invoering hiervan nog gaande is, werkt Brussel alweer aan een volgende wet: de ePrivacy-verordening. Het kabinet stuurt vooralsnog aan op meer snelheid in Brussel, in plaats van op zorgvuldigheid en met oog voor de gevolgen voor het mkb.

 

Balans

ePrivacy is bedoeld om de vertrouwelijkheid van digitale communicatie beter te beschermen en bevat onder andere regels voor e-mail, telemarketing, cookies en andere vormen van elektronische communicatie, zoals Skype en WhatsApp. Dit is belangrijk, omdat vertrouwen in digitale diensten en producten een fundament is onder onze samenleving. Daarom is het cruciaal dat in de nieuwe regels de juiste balans wordt gevonden tussen het recht op privacy van burgers, de werking van de digitale economie en de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om te innoveren, stelt Nederland ICT.

 

Regeldruk

Uiteraard is het belangrijk om de online privacy van burgers te beschermen, maar het kabinet ziet over het hoofd dat de ePrivacy-verordening aan alle sectoren van de digitale economie raakt: van digitale media tot zelfrijdende auto's en van medische apparatuur tot slimme technologie, waar bijvoorbeeld logistieke en productieprocessen worden geoptimaliseerd door data. In het beste geval leidt de verordening in al deze sectoren tot extra regeldruk. In het ergste geval kunnen producten en diensten niet meer worden aangeboden. Het ePrivacy-voorstel heeft in beide gevallen een negatieve impact op het mkb.

 

Gevolgen

Een van de problemen is dat in het ePrivacy-voorstel persoonsdata alleen nog mogen worden verwerkt met toestemming van de gebruiker. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk maakt dit het leven van zowel gebruikers als bedrijven een stuk ingewikkelder. Een ander probleem voor de ondernemer is dat er nieuwe regels gestapeld worden op net ingevoerde regels, terwijl het nog nauwelijks duidelijk is hoe de huidige regels uitpakken voor ondernemers.

 

Lees hier het hele artikel van Nederland ICT.