Wat betekent de Brexit voor de handel in chemische stoffen?

31-10-2018

Als het Verenigd Koninkrijk in maart de Europese Unie verlaat, wordt het land niet meer gezien als EU-land, waardoor het geen verplichtingen meer aan de EU heeft voor REACH, de Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Dat kan gevolgen hebben voor bedrijven in zowel de EU als in het Verenigd Koninkrijk die in chemische stoffen handelen.

 

Gesprek aangaan

De rol van een Nederlandse onderneming die zaken doet met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, kan van downstreamgebruiker veranderen in een die meer verplichtingen met zich meebrengt, bijvoorbeeld registratieverplichtingen in een nieuwe rol als importeur.

 

Op de website chemischestoffengoedgeregeld.nl staat een aantal scenario's op een rijtje. Wat in ieder geval van belang is, is dat ondernemers ruim van tevoren het gesprek aangaan met hun leveranciers en klanten in het Verenigd Koninkrijk. Hoe bereiden zij zich voor en wat betekent dat voor de voorbereidingen die u moet treffen?

 

Extra informatie

Op de websites van het Europees chemicaliënagentschap ECHA en van de Britse overheid is meer informatie over dit onderwerp te vinden (in het Engels). Ondernemers kunnen ook gerust contact opnemen met de REACH-helpdesk als zij specifieke vragen hebben over dit onderwerp.