Von der Leyen met kleine meerderheid verkozen als voorzitter EC

22-07-2019

Het Europees Parlement heeft vorige week de Duitse Ursula von der Leyen verkozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Zoals voorspeld was de marge vrij klein: ze had een minimum van 374 stemmen nodig en behaalde er uiteindelijk 383. Vooral de eurosceptici en de Groenen zouden tegen haar voorzitterschap hebben gestemd.

 

Agenda

Op de dag van de stemming probeerde Von der Leyen nog een aantal linksgeoriënteerde Europarlementariërs te overtuigen met een toespraak en haar voorlopige politieke agenda. In deze agenda beschrijft Von der Leyen in het bijzonder haar visie op een socialer en groener Europa. Zo belooft zij binnen haar eerste honderd dagen een 'green deal' voor te stellen waarin de Europese Unie haar uitlaatgassen met 50 tot 55 procent vermindert in 2030, in plaats van de huidige doestelling van 30 procent.

 

Daarnaast erkent Von der Leyen het belang van het midden- en kleinbedrijf (mkb) voor Europa en is ze van plan om een strategie voor te dragen die toegespitst is op het mkb. Ze spreekt zich echter niet uit over een aantal andere belangrijke onderwerpen zoals de politiek-economische relaties met China en de VS, de meerjarige begroting of hervorming van het industrieel competitiebeleid.

 

Eurocommissarissen

Om de steun en het vertrouwen van het Europees Parlement te behouden en te vergroten, zou Von der Leyen de komende weken in samenspraak met de EU-lidstaten kandidaat-Eurocommissarissen steunen uit politieke groepen die uitgesproken kritisch over haar zijn, zo schrijft het Financieele Dagblad. Zowel de Groenen als in het algemeen Oost-Europeanen willen graag goede posities binnen de Europese Commissie in ruil voor mogelijke steun voor het gehele college aan Commissarissen. Dat kan nog een moeilijke puzzel worden, zeker aangezien Von der Leyen strijdt voor een gelijke verdeling van mannen en vrouwen binnen de Europese Commissie.