Verenigde Staten voeren carrouseltarief in tegen import uit EU

07-10-2019

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft aan de VS toestemming heeft gegeven om 6,9 miljard euro per jaar aan tarieven te heffen op Europese import. De WTO-uitspraak volgt na een dispuut over oneerlijke concurrentie van vliegtuigbouwer Airbus, maar de tarieven treffen naast de vliegtuigbouwers (10 procent) voornamelijk voedingswarenexporteurs (25 procent). Een dag de toestemming maakte VS-ambassadeur in de EU Lighthizer een lijst bekend welke Europese sectoren geraakt worden.

 

EU-subsidie

Volgens de VS heeft subsidiëring van het Europese vliegtuigconsortium Airbus de Amerikaanse luchtvaartindustrie enorme schade aangebracht. Daarom richten de nieuwe tarieven zich voornamelijk op de landen die verantwoordelijk waren voor die subsidies, namelijk Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk. De Europese Commissie heeft zich voorgenomen om niet buiten de WTO-regels te werk te gaan in dit handelsconflict.

 

Carrouseltarieven

Naar alle waarschijnlijkheid gelden vanaf 18 oktober tarieven van 25 procent. Vooral kaas en varkensvlees, ook uit Nederland, worden daardoor getroffen. De Duitse auto-industrie is in deze lijst van tarieven vooralsnog gespaard, maar ten koste van Duitse messen-, cameralenzen- en machinefabrikanten. Bovendien hanteren de VS carousseltarieven: het pakket geraakte producten wisselt steeds. Pas 24 uur vooraf wordt aan de EU informatie gegeven over welke producten geraakt worden. De reële schade is daardoor veel groter dan 6,9 miljard euro.

 

Versterking WTO

De Ier Phil Hogan, beoogd eurocommissaris voor handel, schoof onder andere de versterking van de WTO als prioriteit naar voren tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement. Bij deze hoorzittingen ondervragen parlementariërs de kandidaat-commissarissen. Zonder goedkeuring van het Europees Parlement kunnen zij niet aan hun missie beginnen. "Als ze op basis van wat er nog komen gaat wat betreft Boeing met ons zouden onderhandelen, dan zouden we geen represailleacties hoeven opleggen", zei Hogan. "Ik zou de VS willen verzoeken om met ons te onderhandelen in plaats van een heuse vergeldingshandelsoorlog te beginnen die enkel beide economieën schaadt."

 

Bij de WTO loopt ook een Europese zaak tegen de Amerikaanse overheid vanwege ongeoorloofde steun aan Boeing, waarmee Washington op zijn beurt de Europese vliegtuigindustrie zou hebben benadeeld. De uitspraak in die zaak wordt volgend jaar verwacht.