Tweede Kamer gaat akkoord met wetsvoorstel Wajong

11-11-2019

Een jonggehandicapte (Wajonger) die werkt, krijgt een garantiebedrag waarmee zijn of haar inkomen gelijk blijft. Daarnaast houden sommige mensen die arbeidsongeschikt straks meer over en iedere werkende Wajongere heeft altijd minimaal hetzelfde inkomen als iemand zonder Wajong maar met dezelfde functieloon en uren werk. Dat staat in het wetvoorstel Wajong van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan de Eerste Kamer.

 

Garantie

De huidige regels pakken nu voor sommige Wajongers gunstig uit en voor een grote groep Wajongers juist weer niet. Aanpassing van de regels maakt het voor Wajongers makkelijker om sneller meer geld over te houden als ze gaan werken, aldus het kabinet. Ze kunnen altijd terugvallen op hun Wajong-uitkering als ze hun werk verliezen. Ook mogen ze hun volledige uitkering houden als ze een opleiding volgen. Dat stimuleert jonggehandicapten om met een opleiding sterker op de arbeidsmarkt te starten.

 

Belemmeringen oplossen

"Een grote groep van bijna 60.000 Wajongers staat nog steeds aan de kant en ook werkende Wajongers ervaren allerlei hobbels en belemmeringen in hun zoektocht naar meer werken of de behoefte hebben om een opleiding te volgen. Dat willen we nu zo veel mogelijk oplossen", schrijft Van Ark. "Voor diegenen die door de nieuwe regels op een lagere uitkering zouden uitkomen, is er straks de garantieregeling zodat hun inkomen gelijk blijft als ze werken." De meeste nieuwe regels gaan in de eerste helft van 2020 in. De regels die te maken hebben met de hoogte van de Wajong-uitkering gaan per 2021 in.