Sneller uit de file met strategische inzet bergers

08-04-2019

Rijkswaterstaat zet vanaf deze maand tijdens de ochtend- en avondspits op twintig strategische plekken in Nederland stand-by bergers in. De bergers kunnen vanaf deze plekken langs de snelweg sneller bij een ongeluk zijn. Daardoor is de weg eerder vrij. De gemiddelde aanrijtijd op de strategische plekken is zo naar verwachting tot 25 procent korter dan gebruikelijk. Volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat kan de versnelde berging de tijd in de file met 15 minuten beperken.

 

De inzet van de bergers is een van de maatregelen die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) neemt om de files op korte termijn te verminderen. Zij heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen voor een vlottere afwikkeling van het verkeer op werkdagen tijdens de spits. Zo zijn de openingstijden van de spitsstroken verruimd en wordt een nieuwe soort verkeerslichten ingezet om de doorstroming op op- en afritten bij snelwegen te verbeteren. Ook komen er meer weginspecteurs op de drukste plekken tijdens de spits.

 

Ongevallen en pech

Een kwart van de files op de snelwegen ontstaat door ongevallen en pech, schrijft Van Nieuwenhuizen. "Bergers en weginspecteurs doen geweldig werk om de vertraging die we als gevolg van deze files oplopen zo veel mogelijk te beperken. Vanaf vandaag staan ze langs de weg paraat, op drukke wegen waar de hinder voor het verkeer het grootst is. Een snellere berging levert voor iedereen in de file tijdwinst op."

 

Twintig strategische locaties

Ingenieursadviesbureau Sweco heeft in opdracht van Rijkswaterstaat berekend op welke twintig strategische locaties in Nederland de meeste winst is te boeken door de inzet van standby bergers. Dit zijn vooral plekken in de Randstad en rond Eindhoven. De bergers staan tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken langs de snelweg opgesteld, zoals verzorgings- of carpoolplekken. Rijkswaterstaat heeft veertig extra weginspecteurs aangetrokken om de stand-by bergers te kunnen beveiligen zodra zij in actie moeten komen.