Schiphol zet in op toename woon-werkverkeer per fiets

09-09-2019

Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur (I&W) heeft het startschot gegeven voor het fietsprogramma 'goinGDutch'. Luchthaven Schiphol wil met dit programma het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets naar Schiphol komt, laten stijgen.

 

25 kilometer

Op de luchthaven werken ruim 66.000 mensen, van wie er ongeveer 4000 met de fiets komen. Schiphol is een van de nieuwste fietsambassadeurs van Van Veldhoven. "De (elektrische) fiets is een interessant vervoersmiddel voor medewerkers die binnen een straal van 25 kilometer van Schiphol wonen", zegt Miriam Hoekstra-van der Deen, directeur Airport Operations bij Schiphol. "Het is duurzaam woon-werk verkeer, goed voor de vitaliteit en het ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Samen met de partners van goinGDutch heeft Schiphol de ambitie om eind 2020 te kunnen zeggen dat 7000 medewerkers regelmatig de fiets pakken naar de luchthaven en in eind 2024 zelfs 10.000."

 

Fietsprogramma

In het fietsprogramma goinGDutch staan concrete plannen om het fietsen naar en rond Schiphol te stimuleren. Deze plannen richten zich op de infrastructuur, de fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag. Schiphol en I&W investeren om van de snelfietspaden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam te verbreden. Ook worden kruispunten nog veiliger gemaakt om de infrastructuur te verbeteren. Vervolgens zullen fietsvoorzieningen uitgebreid worden, zoals het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten. Daarna gaat Schiphol actief aan de slag om ervoor te zorgen dat medewerkers op de fiets stappen, bijvoorbeeld door dat financieel aantrekkelijk te maken.

 

Goede voorzieningen

Van Veldhoven vindt het een mooie stap: "Goede routes en voorzieningen voor fietsers naar de luchthaven leveren veel op. Niet alleen voor de bereikbaarheid van de luchthaven, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van de fietsers zelf. En elke extra fietser ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft."