Ruim zeven miljoen euro uit MKB-Actieplan voor regionale projecten

06-07-2020

Het ministerie van Economische Zaken (EZK) draagt ruim 7 miljoen euro bij aan regionale projecten van het midden- en kleinbedrijf (mkb) van provincies en gemeentes, zogenoemde MKB-deals. Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft hiertoe negen MKB-deals uit de eerste ronde ondertekend, samen met de verantwoordelijke regionale bestuurders. Met deze eerste van twee rondes is zo'n 3 miljoen euro gemoeid. Alle deals ondersteunen het brede mkb om ook in de toekomst succesvol te blijven ondernemen.

 

Opbouw na corona

Staatssecretaris Keijzer benadrukt het belang van het mkb voor de heropbouw van de samenleving na de corona-epidemie. Juist provincies en gemeenten zijn hierbij belangrijk, verklaart Keijzer: "Zij weten wat hun ondernemers nodig hebben. Met hun lokale partners en netwerken kunnen ze bedrijven ondersteunen als het gaat om digitalisering, versterking van kennisnetwerken en het vinden van regionale financiers."

 

Innovatieve ideeën

Van Zuid-Hollandse startups tot Limburgse familiebedrijven, de eerste MKB-deals zijn erop gericht om het lokale midden- en kleinbedrijf te versterken. Vaak gaat het daarbij om innovatie, kennis en het bouwen van netwerken. Zo gaat de MKB-deal 'BAR Innovatie High Five' van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk een programma opzetten om mkb'ers in de agrifood te helpen bij het uitwerken van hun innovatieve ideeën. Ook koppelen ze in een zogenaamde 'startup-wasstraat' ervaren ondernemers aan innovatieve startups, zodat die elkaar verder kunnen helpen.

 

Familiebedrijven

In Limburg werken ondernemers, de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de provincie Limburg samen aan innovatie binnen familiebedrijven. Met hulp van experts kunnen de familiebedrijven hun onderneming vernieuwen, waardoor het bedrijf moderniseert en het aantrekkelijker wordt voor de volgende generatie om het bedrijf over te nemen.

 

De negen mkb-projecten die nu van start zijn gegaan, vormen samen de eerste ronde MKB-deals. Vanaf juli kunnen provincies en gemeenten zich ook inschrijven voor de tweede ronde.