Onderzoek: Nederlanders meer bewust van digitale risico's

28-10-2019

Phishing (hengelen naar gegevens) maakt jaarlijks aanzienlijk veel slachtoffers in Nederland. Bij phishing proberen criminelen mensen op te lichten door ze via e-mail, sms of WhatsApp naar een valse website te lokken en hen daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam, wachtwoord of hun creditcardnummer. De zo verkregen gegevens kunnen zij gebruiken om bijvoorbeeld zelf spullen te kopen of een bedrijf opdrachten te geven.

 

De overheid heeft de afgelopen jaren veel stappen ondernomen om phishing in Nederland aan te pakken. Met succes, zo blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2019, een trendonderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de campagne Alert Online. Het bewustzijn van Nederlanders als het gaat om digitale risico's was nog nooit zo hoog: 79 procent van de Nederlanders weet wat phishing is. Toch blijkt dat één op de tien Nederlanders in privétijd weleens op een phishingmail, -sms of -appje klikt. Op de werkvloer is dat nog iets meer. Een groot deel van hen werd slachtoffer.

 

Verschillende wachtwoorden

Mensen controleren vooral het e-mailadres van de afzender, het taalgebruik en de schrijfstijl in de mail om phishingmails te herkennen. Nederland gaat ook steeds bewuster om met wachtwoorden. Zo geeft 82 procent van de Nederlanders aan bekend te zijn met een digitaal wachtwoordenkluisje en -manager, een significante groei ten opzichte van vorig jaar (73 procent). Bijna een kwart maakt wachtwoorden complexer na een cyberincident in de privésituatie en steeds meer mensen gebruiken naar eigen zeggen verschillende wachtwoorden.

 

Reden voor bezorgdheid

Toch omzeilt 20 procent weleens veiligheidsmaatregelen om moeite of tijd te besparen. Ook blijkt niet alle voorlichting over digitale veiligheid goed over te komen. Een derde van de Nederlanders vindt de instructies voor online en digitale bescherming ingewikkeld. Slechts een kwart van de Nederlanders rapporteert cybercrime in privésituaties of doet hiervan aangifte bij de politie.

 

Bekijk hier de infographic over het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2019.

Bekijk ook deze tips voor bescherming tegen cybergevaren.