Ondernemers blij met steun bij digitalisering mkb

02-12-2019

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de steun van CDA en D66 om het midden- en kleinbedrijf (mkb) beter te ondersteunen bij digitalisering en kennisverspreiding. De partijen hebben een amendement ingediend waarmee ze om extra middelen vragen voor de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (rom's), die hiermee experimenten kunnen opzetten.

 

Groeiwinst

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben dit eerder al bepleit in de Ondernemersagenda. In veel mkb-sectoren is groeiwinst te behalen door beter gebruik te maken van beschikbare nieuwe innovaties, technologieën en productiewijzen, maar ondernemers hebben daarbij hulp en ondersteuning nodig.

 

Koplopers

De rom's spelen nu al een belangrijke rol bij die ondersteuning, maar richten zich vooralsnog alleen op de technologische koplopers. VNO-NCW en MKB-Nederland zien voor hen juist ook een rol om het innovatievolgende mkb te ondersteunen bij uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering.

 

Digitale werkplaatsen

CDA en D66 hebben nu gevraagd om een budget van 500.000 euro voor de rom's om experimenten op te zetten ter versterking van de digitale mkb-Werkplaatsen. In een aantal steden bestaat al dit soort werkplaatsen, waar studenten ondernemers helpen bij digitaliseren. Om veel meer ondernemers te bereiken en te ondersteunen, moet deze aanpak worden opgeschaald en uitgebreid, vinden ondernemingsorganisaties.