Nederland treedt toe tot wereldwijde circulaire kopgroep

27-08-2018

Om onze plannen en ideeën over een economie zonder afval met de wereld te kunnen delen en om te leren van wat andere overheden en bedrijven al weten en kunnen, is Nederland toegetreden tot het Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE). Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ondertekende onlangs in New York de benodigde papieren voor toetreding.

 

"Nederland kan en doet veel op het gebied van circulaire economie, maar we kunnen het niet alleen", aldus Van Veldhoven. "Een circulaire economie is een globale economie, dus is dit een zaak waarin we samen moeten optrekken. Dubbel nodig, want hergebruik van grondstoffen is onmisbaar bij het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Ik denk dat PACE hierbij heel goed kan helpen en vind de Nederlandse toetreding goed nieuws voor beide partijen."

 

Economie zonder afval

Nederland wil in 2050 circulair zijn. Dat kan door onder andere circulair ontwerpen (rekening houden met het hergebruik van spullen voordat ze ontworpen zijn), circulair inkopen, het Betonakkoord (vanaf nu al 5 procent gerecycled materiaal in nieuw beton) en door een Plastic Pact om een einde te maken aan bijvoorbeeld plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik.

 

PACE

PACE is in 2017 opgericht door onder andere het World Economic Forum en het VN Milieuprogramma. Met inmiddels meer dan veertig deelnemende landen, bedrijven en internationale organisaties werkt PACE versnelling van de circulaire economie door financiering te ontwikkelen en beleid en publiek private samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld plastics, elektronische apparatuur en circulair inkopen te bevorderen.

 

Zie hier voor meer informatie over PACE en over economie zonder afval.