Nederland organiseert top over klimaatoplossingen

25-05-2020

Nederland organiseert op 25 januari de online Climate Adaptation Summit (CAS). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) om deze internationale top grotendeels digitaal te organiseren. Vanwege de coronacrisis is besloten om in plaats van deelnemers naar Nederland te laten afreizen, een centraal online programma te organiseren vanuit Nederland. Een deel van dit programma vindt plaats in het nieuwe drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation in Rotterdam. De internationale deelnemers, zoals regeringsleiders en ministers, zullen deelnemen via videoverbindingen vanuit alle continenten.

 

Klimaatverandering

Op de CAS staan de oplossingen centraal om kwetsbare gebieden wereldwijd weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De conferentie stond eerder gepland op 22 oktober als afsluiting van het actiejaar van de Global Commission on Adaptation. Deze commissie is in 2018 op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen gestart en staat onder leiding van Kristalina Georgieva, directrice van het Internationaal Monetair Fonds, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en Microsoft-oprichter Bill Gates.

 

Adapt Now Rapport

De commissie publiceerde in september vorig jaar het Adapt Now rapport. De belangrijkste conclusie uit het rapport was dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd om klimaatschade te voorkomen. Sindsdien werkt de commissie aan praktische klimaatoplossingen voor regio's die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen, zoals sterkere kustgebieden en toekomstbestendige infrastructuur in steden. Deze oplossingen worden tijdens de CAS met alle deelnemers gedeeld.