Nederland opnieuw aangemerkt als Europees innovatieleider

24-06-2019

Nederland is in het gezaghebbende European Innovation Scoreboard 2019 (EIS) opnieuw aangemerkt als Europees innovatieleider. Ons land behoort met Zweden, Finland en Denemarken tot deze groep. Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk behoren, in tegenstelling tot 2018, niet meer tot de EU-innovatieleiders. Alle EU-landen worden getoetst op 27 indicatoren voor innovatiekracht.

 

Innovatieleiders

Het EIS beoordeelt landen op indicatoren als publiek-private samenwerking, investeringen in onderzoek en ontwikkeling, impact van innovatie door het midden- en kleinbedrijf, digitalisering, kwaliteit van (onderzoeks)studies en de mate van werkgelegenheid bij innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. De innovatieleiders zijn de landen die meer dan 20 procent boven het EU-gemiddelde scoren. Nederland scoort dit jaar 24 procent hierboven.

 

Snelste groeiers

Drie jaar geleden behaalde Nederland voor het eerst de aanduiding 'innovatieleider'. Belangrijke verbeteringen in het Nederlandse innovatieklimaat de afgelopen jaren zijn volgens het EIS vooral gerealiseerd op het gebied van financiering en voldoende beschikbaarheid van risicokapitaal. Nederland is niet alleen een absolute innovatieleider; samen met Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Malta, Verenigd Koninkrijk heeft Nederland sinds 2011 ook relatief van alle EU-landen haar innovatiekracht het sterkst verbeterd.

 

Nederland scoort ook ver boven gemiddeld in het EIS als het gaat om de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aantal octrooiaanvragen, indicatoren voor de beroepsbevolking zoals leven lang leren en randvoorwaarden, zoals excellente netten voor vaste en mobiele communicatie.

 

Onderzoek- en innovatieprestaties

Het EIS vergelijkt elk jaar de onderzoek- en innovatieprestaties van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast analyseert het rapport de relatieve sterktes en zwaktes van de onderzoeks- en innovatiesystemen. Op deze manier geeft het scorebord de lidstaten inzicht in waar zij hun innovatieprestaties kunnen verbeteren. Het EIS hanteert vier categorieën: innovatieleider, sterke innovator, gematigde innovator en bescheiden innovator.

 

Lees hier het European Innovation Scoreboard 2019.