Mkb haalt meer dan miljard euro voordeel uit innovatieregeling WBSO

15-07-2019

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent midden- en kleinbedrijf (mkb), haalden afgelopen jaar een voordeel van 1,1 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2018 die staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) heeft gepubliceerd.
 
Nieuwe producten
Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2018 kende uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ruim 130.000 projecten toe. De regeling ondersteunde daarmee zo'n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96 procent) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.
 
Positief effect
De WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit bleek eerder dit jaar uit onderzoek van adviesbureau Dialogic. Dat concludeerde daarnaast dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is die door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd. Het kabinet stelt voor dit jaar 1,2 miljard euro beschikbaar voor de regeling.
 
Duurzame energie
Een van de bedrijven die succesvol gebruikmaakt van de innovatieregeling, is het instituut voor milieu IBIS Power. Met de WBSO bedacht het bedrijf een effectieve oplossing voor de verduurzaming van hoogbouw: PowerNEST. Dit is een soort extra open verdieping op een flatgebouw met een zonne- en windenergie-installatie. Via een open gevel en een windtunnel drijft de wind een turbine aan. Bovenop deze constructie liggen zonnepanelen.  Hiermee kan de PowerNEST zo'n 14 lagen hoogbouw van duurzame energie voorzien. Het grote voordeel van dit systeem is dat het volledig modulair en pasklaar gefabriceerd is.
 
Datacommunicatie

Telecombedrijf Hiber wil met een netwerk van 48 kleine satellieten zorgen voor een energiezuinige, betaalbare en wereldwijde dekking van datacommunicatie. Met steun van de WBSO en het Innovatiekrediet lanceerde de organisatie haar eerste satelliet. Samen vormen de satellieten uiteindelijk een netwerk waarbinnen apparaten met het internet kunnen communiceren, bijvoorbeeld om gewassen te monitoren of vee op te sporen. Het satellietnetwerk moet straks vanuit de ruimte apparaten kunnen bereiken op de meest afgelegen plekken van de wereld.

Lees hier het jaarverslag.

 

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland

De evaluatie laat weer zien dat de WBSO helpt bij innoveren. Niet alleen voor grote bedrijven: maar liefst 97 procent van aanvragers is afkomstig uit het mkb. Iedere ondernemer, ongeacht grootte, sector of technologie, wordt zo gestimuleerd om te innoveren. Bovendien is de WBSO een stabiele factor. Ondernemers kunnen erop rekenen, waardoor de regeling echt een rol speelt in hun investeringsbeslissingen. 
Naast een stevige basis voor alle innovatieve ondernemers is het ook zaak om gericht beleid te voeren, bijvoorbeeld gericht op Kunstmatige Intelligentie of de energietransitie. Sommigen pleiten er daarom voor om middelen te verschuiven van de WBSO naar meer specifiek beleid. Wij vinden het echter onnodig om te snijden in een regeling die goed loopt. We moeten de weinige euro's die we erin stoppen niet versnipperen, maar we moeten extra investeren. Kortom: het geld niet anders verdelen, maar méér geld voor innovatie.

Lees meer over