Ministers willen afspraken over grensoverschrijdende criminaliteit

09-12-2019

De Belgische minister van Justitie Geens en minister De Crem van Veiligheid ontvingen onlangs hun Nederlandse collega-minister Grapperhaus van Justitie voor de eerste Belgisch-Nederlandse ministeriële conferentie over grensoverschrijdende criminaliteit. Zij willen afspraken maken om vooral de georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

 

Beter afstemmen

Beide landen zijn zich sterk bewust van de noodzaak om de aanpak van criminaliteit nog beter op elkaar af te stemmen en gemeenschappelijk te benaderen, in het bijzonder in de strijd tegen drugs- en mensensmokkel, motorbendes en plofkraken. Tijdens de conferentie bespraken de ministers daarom de overlegstructuren tussen beide landen en informatie-uitwisseling tussen de politie- en gerechtelijke diensten.

 

Betere informatie-uitwisseling

"Ondermijnende criminaliteit wordt hard aangepakt in Nederland; door extra investeringen, nieuwe wetgeving en de oprichting van een speciaal Multidisciplinair Interventie Team (MIT)", zei Grapperhaus. "Maar we kunnen deze nietsontziende criminelen niet alleen aanpakken. Daar hebben we ook onze Belgische collega's voor nodig. Deze eerste conferentie is een start van het versterken en verstevigen van de samenwerking met en verbetering van informatie-uitwisseling tussen het Nederlandse en de Belgische politie- en justitiediensten."

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
De onderwereld is goed georganiseerd en houdt zich aan geen enkele grens, ook niet aan de landsgrenzen. Het is hoog tijd ook de samenwerking in de bovenwereld goed te organiseren en we juichen dit initiatief dan ook zeker toe. We wensen de partijen wijsheid, succes en vooral snelheid toe, want de georganiseerde criminaliteit ligt voorlopig nog flink voor in organisatie en samenwerking.
 
Op de agenda staat ook een betere informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en de Belgische politie- en justitiediensten. Wij vragen ons af hoe lang het duurt voor die verbetert, want het wetsvoorstel 'Gegevensuitwisseling samenwerkingsverbanden tussen publieke en publiek-private partijen in Nederland' is al ruim vijf jaar onderweg en pas onlangs bij de Raad van State aangeland (waar het alweer een half jaar verblijft). Private partijen (ook de poortwachters) krijgen dus nog steeds geen ruimte om informatie te delen en zo te voorkomen dat ondermijning en fraude gefaciliteerd worden, zonder eerst de lange, dure en ongewisse weg te moeten gaan voor toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens.