Meten van besmette slimme apparaten verhoogt digitale veiligheid

01-07-2019

Het aantal apparaten dat met internet verbonden is (het internet der dingen), groeit snel. Om ondernemers en consumenten hiervan optimaal te laten gebruikmaken, is het essentieel dat deze producten veilig zijn. Daarom gaan er in Nederland metingen worden verricht naar besmette apparaten. Fabrikanten van deze slimme apparaten en consumenten worden actief geïnformeerd over hoe zij die op kunnen schonen.

 

Toezicht en certificering

Dat staat in de voortgangsbrief over de roadmap 'Digitaal Veilige Hard- en Software', die staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (EZ) verstuurd heeft. Daarin staan maatregelen als toezicht en certificering om de markt te bewegen om het veiligheidsniveau van het internet der dingen te verhogen. Nederland neemt nu al deze maatregelen vooruitlopend op structurele Europese en internationale regels.

 

"Steeds meer apparaten, naar verwachting dertig miljard in 2020, zijn verbonden met het internet", schrijft Keijzer. "Slimme thermostaten, koelkasten, speelgoed en tv's: ze zijn aantrekkelijk voor consumenten en bieden ondernemers extra kansen op inkomsten. Daarmee veilig omgaan, gaat niet vanzelf. Doe je dat niet, dan ben je kwetsbaar of wordt je besmette apparaat ingezet om bij anderen aan gegevens of zelfs geld te komen. Daarom gaan kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken om dit te verbeteren."

 

In kaart brengen

De TU Delft gaat tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte apparaten in Nederland. Dat doet zij door bijvoorbeeld netwerken van besmette apparaten in kaart te brengen, zogenoemde botnets. Het Digital Trust Center gaat vervolgens in gesprek met fabrikanten over maatregelen om besmette apparaten veilig te maken. Door besmettingsinformatie over apparaten te delen kunnen zij hun klanten informeren hoe zij besmettingen kunnen opschonen.

 

Apparaten beveiligen

Eén op de vijf consumenten weet (helemaal) niet hoe zij apparaten die met het internet verbonden zijn, moeten beveiligen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van EZ heeft laten doen onder meer dan 2.600 ondernemers en consumenten. Een ruime meerderheid van de consumenten zegt wel te weten hoe ze een computer of mobiele telefoon moeten beveiligen. Voor andere slimme apparaten zoals speelgoed, lampen of koelkasten is dit nog minder dan de helft. Software-updates worden in grote mate uitgevoerd, maar slechts een minderheid wijzigt regelmatig de wachtwoorden. Ook ondernemers voeren in meerderheid actief en frequent software-updates uit.

 

Publiekscampagne

Het ministerie van EZ start mede op basis van de onderzoeksresultaten en de roadmap eind dit jaar een overheidscampagne om consumenten en ondernemers te informeren hoe zij hun digitale veiligheid kunnen verbeteren.