Kabinet stuurt Consumentenagenda naar de Kamer

15-10-2018

Bedrijven en organisaties mogen consumenten straks alleen nog telefonisch benaderen als een consument daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven. Dat staat in de Consumentenagenda die staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

 

Nu mogen mensen nog gebeld worden, tenzij ze zich hebben ingeschreven in het bel-me-niet-register. Volgens Keijzer ergert circa de helft van de consumenten zich aan telemarketing. Het ministerie van Economische Zaken krijgt er regelmatig klachten over. Zij overweegt ook telemarketing richting bestaande klanten aan banden te leggen.

 

Internet of things

De staatssecretaris wil verder de positie van consumenten rondom het zogenoemde internet of things versterken. Daarbij zijn apparaten verbonden met internet om gegevens te kunnen uitwisselen. Zij wil daarom een minimum aan veiligheidseisen instellen en producenten verplichten om voor een bepaalde termijn veiligheidsupdates te blijven maken, tenzij expliciet iets anders is overeengekomen. In 2020 zijn 20 miljard apparaten verbonden met het internet, aldus Keijzer.

 

'Recht hebben, recht halen'

Het ministerie start ook een campagne om consumenten beter te informeren over hun onlinerechten. "Op papier zijn consumenten goed beschermd, maar de praktijk is weerbarstig en complex. Consumenten en ondernemers moeten weten welke rechten ze hebben en hoe ze hun recht kunnen halen", aldus Keijzer.

 

De volledige Consumentenagenda is hier te lezen.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
De telemarketingplannen van het kabinet kunnen grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Het moet mogelijk worden om uitzonderingen te maken op het verbod op telefonische verkoop, in ieder geval voor goede doelen. Verder vinden wij het niet verstandig om de telemarketing richting bestaande klanten aan banden te leggen, aangezien dit eerder al op te ingewikkeld bleek op Europees niveau. Bovendien is dit een belangrijk marketingkanaal voor het bedrijfsleven.