Invest-NL start financiering energietransitie en innovatieve scale-ups

27-01-2020

De private onderneming Invest-NL is onlangs officieel van start gegaan. Invest-NL gaat met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ondernemingen financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. De focus ligt daarbij op de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (scale-ups).

 

Energietransitie

Bij de energietransitie richt Invest-NL zich vooral op elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Bij innovatieve scale-ups gaat het vooral om industriële technologieën. Invest-NL wil de markt verruimen en wil financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt. Naast dat zij hoge risico's neemt, hanteert Invest-NL lange looptijden en is het in staat om grote bedragen te investeren.

 

Risicokapitaal

Marktpartijen hebben in Nederland moeite om maatschappelijke transities te financieren. Ze ondervinden uitdagingen op het gebied van beleid en technologie, de veelheid van betrokkenen en de fragmentatie van initiatieven met relatief hoge leer- en transactiekosten. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat er in Nederland relatief minder risicokapitaal voor jonge snelgroeiende ondernemingen beschikbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de VS.

 

Eigen fonds

Ook blijkt dat Nederlandse ondernemingen minder hebben geprofiteerd van Europese investeringsfondsen en -faciliteiten. Andere Europese landen hebben hiervoor nationale fondsen of banken, waarmee ze het risicokapitaal beschikbaar maken voor ondernemingen in het eigen land. Met Invest-NL heeft Nederland nu ook een eigen, vergelijkbaar fonds.

 

Invest-NL heeft op basis van onderzoek besloten om de hoogste prioriteit te geven aan de financieren van scale-ups en de energietransitie. Dit is ook in lijn met Kameruitspraken hierover. Op de website van Invest-NL komen ondernemers en financiers aan de hand van vijf vragen te weten of hun businessplan in aanmerking komt voor financiering door Invest-NL.

 

Stevige ambities

"Als Invest-NL hebben we stevige ambities: wij willen in vijf jaar tijd de hoeveelheid risicokapitaal voor de energietransitie verviervoudigen", zegt Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Invest-NL. "Jonge innovatieve bedrijven moeten net zo vaak succesvol kunnen doorgroeien als in Duitsland en Engeland. Dit betekent dat we het dubbel zo goed moeten gaan doen als nu." Minister Wiebes (Economische Zaken) voegt daaraan toe: "Met Invest-NL laten we zien dat met de grote veranderingen rond energie en klimaat ook geld te verdienen is. De financiering en ontwikkelkracht van Invest-NL helpen innovatieve bedrijven op gang en dragen bij aan nieuwe banen en de groei van Nederlandse economie."