'Innovatieregeling WBSO blijkt goed voor mkb'

12-06-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de positieve resultaten die de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) vorig jaar heeft geboekt. Volgens de twee ondernemingsorganisaties bewijst de jaarrapportage 'FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2016' dat de wet een heel goede regeling is voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).

 

Innovatiemogelijkheden

Met de WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen om de innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. Nederlandse ondernemers, van wie 97 procent afkomstig uit het mkb, hebben vorig jaar 1,2 miljard euro voordeel gehaald uit de innovatieregeling. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2015. De rapportage laat bovendien zien dat de suggestie van het Centraal Planbureau om de WBSO aan te passen met het criterium 'nieuw voor de wereld' geen hout snijdt. Dat criterium zou ook nadelig uitpakken voor de innovatiemogelijkheden van het mkb.

 

Stijging

Vorig jaar maakten 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling te bevorderen. Uit de jaarrapportage blijkt dat bedrijven voor een bedrag van 6,7 miljard euro aan innovatieplannen via de WBSO lieten lopen. Dat is een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om 3,9 miljard euro aan loonkosten en 2,8 miljard euro aan niet-loonkosten.

 

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland

Wij pleiten ervoor dat de regeling de komende jaren wordt doorgezet binnen stabiele parameters, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Wel betreuren we de aanscherpingen in 2016, want die maken procesinnovatie in de WBSO lastiger. We pleiten er dan ook om voor deze aanscherpingen weer terug te draaien.

 

Zie hier voor meer informatie over de WBSO.