Informatieloket voor ondernemers over Brexit

11-07-2016

De overheid gaat een loket openen voor ondernemers die vragen hebben over de gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. Dat heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel) laten weten na afloop van een spoedbijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven.

Tweede economie
Het Verenigd Koninkrijk is de tweede economie van de EU en voor Nederland een belangrijke handelspartner. In totaal exporteerde Nederland vorig jaar voor ruim 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, tegenover een importwaarde van 21 miljard euro. Qua verdiensten is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland.

Informatieloket
Ploumen sprak op de spoedbijeenkomst samen met het ministerie van Economische Zaken met leden van ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland over de impact van de Brexit. Ploumen: "Veel bedrijven en ondernemers hebben vragen: wordt het moeilijker of duurder om producten te exporteren, krijgen ze te maken met andere regels, gaan hun zakenpartners activiteiten uit het VK verplaatsen? Bij het informatieloket kunnen ze terecht met al deze vragen. Bovendien horen we graag hun ideeën en suggesties, want daar kan de overheid mee aan de slag."

Ploumen liet verder weten snel de ambassade en het Netherlands Foreign Investment Agency in Londen te zullen versterken met extra personeel. "We willen eventuele negatieve gevolgen zo veel mogelijk beperken en eventuele positieve effecten zo groot mogelijk laten zijn." Ploumen benadrukte dat de prioriteit van het kabinet is om te zorgen voor een zorgvuldig, transparant uittredingsproces.

Het loket is bereikbaar via de website http://www.hollanduktrade.com en op telefoonnummer 088 - 0424242. Er volgt nog een aparte pagina op de website van de rijksoverheid met algemene informatie over de Brexit.