Haal de Indonesische noodles uit de plastic soep

28-11-2016

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu, ondernemingsvereniging VNO-NCW en zuivelbedrijf Friesland Campina hebben afspraken gemaakt met de Indonesische Kamer van Koophandel en het bedrijfsleven om het gebruik van wegwerpverpakkingen van bijvoorbeeld noodles, chocola of koffie aan te pakken. Deze verpakkingen leiden tot nog meer zwerfvuil op straat en in zee, waar zij een plastic soep vormen. Dat is een groot probleem in Indonesië, dat nu de op een na grootste plasticvervuiler ter wereld is.

 

"De milieubelastende wegwerpzakjes om noodles en chocola te verpakken vormen een complexe puzzel, want het is van groot belang om de toegang tot deze producten te behouden voor mensen met een laag inkomen. Nederlandse bedrijven zijn bij uitstek goed in het verzinnen van creatieve en tegelijk betaalbare oplossingen om zwerfvuil door verpakkingen te bestrijden", zegt Dijksma.

 

Plastic soep

Eenmalige verpakkingen zijn door voedselleveranciers ontwikkeld om betaalbare producten op de markt te brengen. Mensen kunnen door de lage prijs van verpakkingen toch nog shampoo, wasmiddel, noodles en koffie kopen, alleen dan in hele kleine hoeveelheden. Tegelijk komen veel van deze verpakkingen op straat en in het water terecht. Plastic soep, verklonterd plastic afval in oceanen en rivieren, levert volgens de VN een jaarlijkse kostenpost op van 13 miljard dollar.

 

Aanpak zwerfvuil

De Indonesische Kamer van Koophandel, het Indonesisch bedrijfsleven, de Nederlandse overheid, VNO-NCW en Friesland Campina gaan samenwerken om zwerfvuil op straat en in het water tegen te gaan. De kennis en ervaring van het Nederlandse bedrijfsleven wordt gebruikt voor een betere inzameling van wegwerpverpakkingen. Ook denken zij na over manieren om meer afbreekbaar materiaal en grotere verpakkingen in te zetten, allemaal zonder de toegang tot deze producten voor mensen met een laag inkomen te verliezen. Tegelijkertijd willen Nederland en Indonesië ook de bewustwording vergroten over de gevaren van milieuvervuiling door het weggooien van plastic afval.

 

"Innovatieve oplossingen kunnen hier het milieu en de bevolking helpen", aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. "Daarnaast kunnen we bewezen oplossingen straks exporteren naar andere landen waar ze ook kampen met veel plastic verpakkingen en de bijbehorende problemen met zwerfafval."

 

Lees ook de blog van Hans de Boer hierover.