Ga mee met missie naar Ierland over havens en maritieme infrastructuur

08-04-2019

Ondernemers die actief zijn op het gebied van havenontwikkeling of maritieme infrastructuur en die zaken willen doen in Ierland, kunnen mee met de economische missie op 13 en 14 juni met minister Kaag (Buitenlandse Handel) en zakelijk missieleider Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Deze missie loopt parallel aan het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Ierland. Minister Blok van Buitenlandse Zaken vergezelt hen daarbij.

 

Ierse economie groeit

De Ierse economie laat de afgelopen jaren indrukwekkende groeicijfers zien. De groei van het bruto nationaal product is 6,8 procent, waardoor Ierland vorig jaar de snelst groeiende economie van de EU was. Het investeringsniveau ligt sinds de jaren 90 erg hoog en het land is inmiddels uitgegroeid tot een hightech-economie. De financiële en zakelijke dienstensector is de grootste motor van de Ierse economie. Door de vestiging van veel belangrijke multinationals in de informatie- en communicatietechnologie en (bio)farma is Ierland voor beide sectoren een Europees knooppunt.

 

Handelspartner Nederland

Nederland is een belangrijke handelspartner voor Ierland. Ierland exporteerde in 2017 voor ruim 5,6 miljard euro aan goederen naar Nederland en importeerde toen voor 3,7 miljard euro aan goederen uit Nederland. Dit waren vooral machines, vervoermaterieel en medicijnen. Ierse havens bieden essentiële transportdiensten, faciliteiten en maritieme ketenoplossingen voor de export. Het Ierse havenverkeer vertegenwoordigt meer dan 90 procent van de import en export van en naar Ierland.

 

Na de Brexit kunnen logistieke stromen veranderen. De Ierse overheid investeert de komende jaren 116 miljard euro in de infrastructuur van het land, met onder andere als doel de internationale aansluiting van Ierland te waarborgen.

 

Kansen

De missie staat uitsluitend open voor bedrijven en kennisinstellingen uit sectoren havenontwikkeling en maritieme infrastructuur. De belangrijkste havens van Ierland, Dublin en Cork hebben ambitieuze ontwikkelingsstrategieën voor de komende jaren. De haven van Cork ondergaat een forse ontwikkeling: er wordt een voorzieningengebied aangelegd en de haven wordt verplaatst van het centrum naar de rand van de stad, direct aan zee. Daardoor kan het meer en grotere schepen ontvangen.

 

De haven van Dublin heeft geen extra fysieke ruimte. De uitbreiding van de grootste haven van Ierland moet daarom komen uit investeringen om de mogelijke capaciteit maximaal te benutten.

 

De haven wil in de periode 2019-2028 totaal 1 miljard euro investeren in maritieme infrastructuur. Lees meer over deze kansen voor Nederlandse ondernemers:

-Kansen haven Dublin

-Kansen haven Cork

 

Kansen verkennen

De missie geeft een beeld van de plannen op de korte en middellange termijn van overheden, havenautoriteiten en andere betrokkenen op het gebied van maritieme infrastructuur en havenontwikkeling in Dublin en Cork. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om de belangrijkste kansen voor hun bedrijf verder te verkennen. Ten slotte is er ruimte om een zakelijk netwerk op te bouwen, uit te breiden of te bestendigen via (bedrijfs)bezoeken, seminars en workshops en netwerkmomenten met lokale partners en andere Nederlandse bedrijven.

 

Datum

13 en 14 juni.

 

Plaats

Cork en Dublin, Ierland.

 

Programma

Bekijk hier het conceptprogramma.

 

Kosten

Deelname kost 475 euro per organisatie voor maximaal twee deelnemers. Elke extra deelnemer betaalt 475 euro. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening, net als de kosten voor individueel transport.

 

Aanmelden

Aanmelden kan hier tot met woensdag 24 april. Iedere deelnemer moet zich apart aanmelden.

Aanmelding betekent niet automatisch deelname, want het is belangrijk dat de bedrijven die meegaan binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze missie vallen.

Lees meer over