Franse overheid investeert in kunstmatige intelligentie

09-04-2018

De komende vijf jaar zal de Franse overheid 1,5 miljard euro uittrekken voor onderzoek en ondersteuning van kunstmatige intelligentie. Dat heeft de Franse president Macron aangekondigd in een nationale strategie voor kunstmatige intelligentie. Hiermee wil Macron Frankrijk op de kaart zetten als het gaat om ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en technologische innovatie. Ook wil hij de concurrentiestrijd aangaan met koplopers China en de VS.

 

Zorg en transport

In een interview gaf Macron aan vooral toekomst te zien in ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg en het transport. Zo sprak hij over de innovaties die het mogelijk maken om te voorspellen of en welke ziektes een persoon gaat ontwikkelen, zodat het mogelijk wordt om preventief te handelen. In de transportsector ziet hij vooral toekomst in zelfrijdende auto's.

 

Rol voor Europa

Ook werd duidelijk dat Macron een duidelijke rol ziet voor Europa op het gebied van kunstmatige intelligentie en graag ziet dat de Europese Unie met een raamwerk komt om die te ontwikkelen. Hij wil ernaar te streven om data op Europese schaal te delen, wat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor maatschappelijke doeleinden kan versnellen. Ook zal er moeten worden gekeken naar gegevensbescherming en privacy.

 

Beleidsvoorstellen

Naar verwachting zal de Europese Commissie eind april met beleidsvoorstellen komen waarmee de Commissie ook op Europees niveau de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan stimuleren.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij houden dit proces in de gaten.