FBK publiceert nieuw rapport kinderarbeid

22-06-2020

Het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) publiceerde op 12 juni, de internationale Dag tegen Kinderarbeid, het rapport 'Lessons Learned – Practical steps for due diligence and remediation by companies'. Daarin vertellen 26 Nederlandse bedrijven over hun ervaringen om dit wereldwijde probleem aan te pakken.

 

Ingewikkelde problemen

Uit het rapport blijkt onder andere dat problemen in internationale productieketens ingewikkeld kunnen zijn en vaak met elkaar samenhangen. Nederlandse bedrijven zijn in veel gevallen slechts enkele van de schakels. Vooral in ontwikkelingslanden is het van belang om meer inzicht te krijgen in de productieomstandigheden. Omdat een bedrijf de problemen niet altijd alleen kan oplossen, is samenwerking tussen verschillende partijen in de sector belangrijk. De bedrijven die de afgelopen drie jaar meededen aan verschillende projecten, zijn alle 26 actief in de risicosectoren kleding & textiel, koffie, cacao, goudwinning, natuursteen en toerisme en hebben FBK-subsidie ontvangen.

 

Toelichting

Het rapport geeft onder andere toelichting op de volgende manieren om problemen te voorkomen:

- goede risicoanalyses maken;

- leveranciers betrekken;

- genomen maatregelen effectief communiceren.

De factsheets in het rapport gaan nog dieper in op de geleerde lessen uit acht afgeronde projecten.

 

Nieuwe projectvoorstellen

Het FKB, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, helpt Nederlandse ondernemers die lokaal onderzoek willen doen naar de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid in hun productieketen. Het fonds helpt ook als bedrijven op lokaal niveau en in hun eigen bedrijfsvoering maatregelen willen nemen. FBK biedt financiële ondersteuning, advies en kennisuitwisseling. Het rapport 'Lessons Learned' is daar een voorbeeld van.

 

Het fonds staat nog tot 5 november open voor nieuwe projectvoorstellen. Bedrijven, non-gouvernementele organisaties en andere geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden voor een adviesgesprek met team FBK via fbk@rvo.nl.

 

Klik hier voor het rapport.