Europese Unie wordt het eens over Europese cybersecuritywet

17-12-2018

De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn het eens geworden over een verordening van de Europese Commissie om cybersecurity voor burgers en bedrijven te bevorderen. De verordening voor cybersecurity is een van de prioriteiten om de digitale interne markt te bevorderen.

 

Enquêtes van de periodieke opiniepeiling Eurobarometer laten zien dat veel burgers cyberaanvallen zien als een mogelijke dreiging voor verkiezingen. Ook hebben verschillende aanvallen met gijzelingssoftware, zoals de WannaCry-aanval, ertoe geleid dat meer burgers bewust zijn van het belang van cybersecurity.

 

Maatregelen

In het voorstel staan verschillende maatregelen om cybersecurity te verbeteren en cyberaanvallen beter aan te kunnen pakken. Zo krijgt het EU-agentschap voor cybersecurity ENISA een permanent mandaat en meer middelen om zijn doelen te bereiken. Ook moet er een sterkere basis voor ENISA worden gelegd, zodat lidstaten beter kunnen reageren op cyberaanvallen, met meer samenwerking tussen lidstaten op Europees niveau.

 

Daarnaast is het de bedoeling dat ENISA een expertisecentrum wordt waar bewustwording onder burgers en bedrijven gepromoot wordt. Het gaat EU-instellingen en lidstaten helpen om beleid op het gebied van cybersecurity te vormen en te implementeren.

 

Vervolgproces

Nu de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement het eens zijn, hoeft deze verordening alleen nog formeel door het Europees Parlement en de Raad goedgekeurd te worden. Na publicatie zal zij dan automatisch van kracht zijn.