Europese Commissie blij met klimaatrapport VN

15-10-2018

Het is technisch en economisch haalbaar om de klimaatopwarming te beperken tot maximaal 1,5 graden. Of dit werkelijkheid wordt, is echter wel afhankelijk van politiek leiderschap. Dat staat in het rapport over de opwarming van de aarde dat het 'International Panel on Climate Change' (IPCC) vorige week heeft uitgebracht. Het IPCC is de officiële organisatie van de Verenigde Naties (VN) die verantwoordelijk is voor het beoordelen van de wetenschap over klimaatverandering. Het IPCC geeft daarmee beleidsmakers een wetenschappelijke basis voor het klimaatbeleid.

 

Klimaattop

Op dit moment is de temperatuur van de aarde al 1 graad hoger ten opzichte van pre-industriële niveaus en koerst de opwarming van de aarde af op 2 of 3 graden Celsius. Het rapport verschijnt twee maanden voor de internationale klimaattop van de VN in het Poolse Katowice. Op deze top vindt onder andere een conferentie van de ondertekenaars van het klimaatakkoord van Parijs plaats.

 

Reacties Europese Commissie

Eurocommissaris Cañete (klimaat en energie) en zijn collega Moedas (onderzoek, wetenschap en innovatie) zijn blij met het rapport van het IPCC. In een gemeenschappelijke verklaring zeggen ze dat dit rapport laat zien dat 1,5 graad te doen is, 'mits nu gehandeld wordt met elk middel dat we ter beschikking hebben'. Volgens de eurocommissarissen moet de wereld collectieve ambitie laten zien en zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen op een koolstofneutrale economie in deze eeuw. Deze boodschap nemen ze mee naar Katowice. Ze laten ook weten dat ze 35 procent van het budget van Horizon Europe, het innovatieprogramma van de EU, willen gebruiken om de klimaatdoelen te halen.

 

Actieplan

Om te voldoen aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs, moet de Europese Unie tot 2030 jaarlijks 180 miljard euro investeren in energie-efficiëntie, duurzame energie en duurzaam transport. In maart heeft de Commissie het 'Sustainable Finance Action Plan' gepresenteerd, met daarin voorstellen om duurzame investeringen en duurzame groei aan te moedigen. In november komt zij met de Europese langetermijnstrategie voor de reductie van broeikasgassen.