Europees Parlement stemt in met verordening geoblocking

12-02-2018

Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een verbod op geoblocking. Webshops mogen consumenten het niet langer verhinderen producten en diensten uit een andere EU-lidstaat te kopen. De nieuwe wetgeving zal eind dit jaar in werking treden.

 

Automatisch doorgestuurd

Volgens de Europese Commissie kan een inwoner van een andere EU-lidstaat slechts bij 37 procent van de onderzochte websites zonder problemen producten en diensten bestellen. In alle andere gevallen kon de consument de aankoop niet voltooien vanwege geoblocking, oftewel discriminatie bij aankoop op basis van nationaliteit, woonplaats of vestigingsplaats van de consument. Deze beperkingen kunnen optreden doordat consumenten automatisch worden doorgestuurd naar de nationale versie van de buitenlandse webshop, als zij betalen met buitenlandse betaalpassen of als zij zich registreren met een buitenlands adres.

 

Gelijke toegang

Hoewel prijsdifferentiatie tussen de lidstaten nog wel is toegestaan, krijgen consumenten op deze manier gelijke toegang tot prijzen en verkoop- en betaalmogelijkheden van andere lidstaten. Webshops zijn echter niet verplicht om producten over de grens te leveren als zij hier geen mogelijkheden voor hebben. De nieuwe wetgeving zal voornamelijk van invloed zijn op producten en diensten als elektronica en meubels, online diensten en entertainmentdiensten, zoals concertkaarten. Audiovisuele diensten waar auteursrechten een rol spelen, vallen niet onder de nieuwe wetgeving en liggen nog ter discussie.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
De Europese ondernemerskoepel UEAPME heeft laten weten bezorgd te zijn over de nieuwe wetgeving. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat die betekent voor kleine bedrijven die niet over de grens verkopen. UEAPME vraagt zich af of vooral midden- en kleinbedrijven over de capaciteit beschikken om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Niet alleen moeten zij daardoor kunnen voldoen aan de vraag van buitenlandse consumenten, maar ook zijn er veel verschillen in nationale wetgeving en (veiligheids)standaarden.
Werkgeverskoepel BusinessEurope vindt dat juridische zekerheid en helderheid over de regels rond de verordening van groot belang zijn voor bedrijven.