Europa steekt komende drie jaar 30 miljard euro in innovatie

08-11-2017

[update 8 november] De Europese Commissie gaat de komende drie jaar ruim 30 miljard investeren in onderzoek en innovatie. Na een tussentijdse evaluatie van Horizon 2020 afgelopen zomer presenteerde de Commissie op 27 oktober het definitieve werkprogramma voor 2018, 2019 en 2020. Het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie loopt van 2014 tot 2020; het totale budget is 77 miljard euro.

 

Impact versterken

Via Horizon 2020 zijn tot en met oktober 2017 15.000 financieringen uitgegeven, ter waarde van in totaal 26,65 miljard euro. Hiervan ging bijna 3,8 miljard euro naar het midden- en kleinbedrijf. De Commissie wil de impact van de investeringen de komende jaren versterken door te focussen op minder, maar essentiële onderwerpen zoals migratie, veiligheid, klimaat, schone energie en digitale economie.

 

Baanbrekende innovaties

Horizon 2020 is de komende drie jaar meer gericht op baanbrekende innovaties en nieuwe markten. De Commissie gaat bijvoorbeeld in 2018 een pilot opzetten voor de European Innovation Council. Deze council moet innovatieve bedrijven helpen om baanbrekende innovaties te ontwikkelen en op te schalen, de zogeheten 'high risk, high gain'-innovaties. Hiermee is 2,7 miljard euro gemoeid.

 

FP9

Hoewel er nog drie jaren te gaan zijn onder het huidige kaderprogramma, wordt er in Brussel ook al vooruitgekeken naar het volgende kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, FP9. De omvang van dat nieuwe programma is afhankelijk van de grootte van het budget dat voor FP9 wordt vrijgemaakt binnen het volgende meerjarig financieel kader (MFK). De Commissie zal aan het einde van dit jaar met eerste ideeën komen voor de toekomst van het FP9; het eerste FP9-voorstel wordt verwacht in de eerste helft van volgend jaar.

 

Hoger budget

De Europese werkgeverskoepel BusinessEurope noemt het volgende MFK een kans om een het budget voor onderzoek en innovatie flink te verhogen met een duidelijke Europese toegevoegde waarde. Verhoogde EU-financiering zal ervoor zorgen dat ook bedrijven nog meer zullen investeren in onderzoek en innovatie, aldus BusinessEurope. Daarnaast benadrukt de koepel dat nieuwe Europese technologieën ook commercieel in Europa moeten worden uitgebouwd.