'Er komt een echt mkb-kabinet'

31-08-2017

Directeur Leendert-Jan Visser sprak deze week in de studio van BNR Nieuwsradio over wat de vier partijen die nu onderhandelen voor een nieuw kabinet straks op tafel leggen, als het gaat om de thema's die voor het midden- en kleinbedrijf relevant zijn. Hij heeft 'goede hoop' dat voor het mkb belangrijke onderwerpen nu ook echt doorgevoerd gaan worden.


Een heel belangrijk punt waar MKB-Nederland de afgelopen twee jaar stevig voor heeft gelobbyd is het inkorten van de periode van loondoorbetaling bij ziekte. Visser heeft goede hoop dat die terug gaat naar drie maanden. "Dat is reëel voor het mkb." Ook versoepeling van de ontslagregels staat op het lijstje. "Weghalen van risico's aan ondernemerskant levert een explosie aan banen op!"


De MKB-Toets komt op tafel. Een jaar geleden gelanceerd door MKB-Nederland, inmiddels breed omarmd door de politiek. Vóóraf kijken hoe een geplande wet of regel in de praktijk uitpakt, hanteerbaar is voor het mkb. Nederlandse regelgeving smoort - meer dan in andere landen - het doorgroeien van mkb-bedrijven.


Visser zegt in het gesprek ook trots te zijn op de grote ondernemingszin in ons land. Daar zitten veel zzp'ers bij, eenmanszaken zoals je ze vroeger noemde.
Onmisbaar als flexibele schil om een bedrijf om pieken op te vangen.

Als het gaat om de kritiek dat de lonen achterblijven bij de economische groei wijst de directeur erop dat ook tijdens de crisis de loonkosten voor ondernemers door bleven stijgen. Lastenverlichting geeft bedrijven weer wat vet op de botten. Dan volgen de lonen vanzelf.


Luister het gesprek terug op de website van BNR.

Lees meer over