Dutch Business Summit on Refugees helpt vluchtelingen

15-04-2019

Opleidingstrajecten, 3500 banen, hulpprogramma's met uitzicht op betaald werk, het starten van een eigen onderneming of in vluchtelingenkampen toegang krijgen tot betere leefomstandigheden. Daaraan hebben vijftien bedrijven zich gecommitteerd tijdens de Dutch Business Summit on Refugees die onlangs bij de Rabobank in Utrecht werd georganiseerd. Daarmee was dit een geslaagd evenement, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Partnerschap Tent

Beide organisaties stimuleren het partnerschap Tent (Tent Partnership for Refugees), waarbinnen deze afspraken zijn gemaakt. Bedrijven kunnen zich bij het partnerschap aansluiten. Organisatieadviesbureau Accenture, levensmiddelenconcern Unilever en de Rabobank namen met Tent het initiatief voor deze bijeenkomst.

 

Rol Nederlands bedrijfsleven

Hamdi Ulukaya, oprichter van het Tent Partnership for Refugees en in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van yoghurtproducent Chobani, was keynote speaker. Hij onderstreepte het enorme belang van de rol die het Nederlandse bedrijfsleven in de vluchtelingenwereld speelt. De wereld kent meer vluchtelingen dan ooit. Irine Gaasbeek van Accenture bepleitte om vluchtelingen op te nemen in het personeelsbestand, ook om te voorkomen dat veel talent verloren gaat. Bovendien is haar ervaring dat de medewerkers enorm bevlogen en loyaal zijn als ze eenmaal binnen bedrijven aan de slag zijn.

 

Regelgeving

Volgens Wiebe Draijer van de Rabobank is het geen probleem om voldoende mensen te vinden, maar zorgt regelgeving ervoor dat het lang duurt voordat vluchtelingen aan het werk mogen of kunnen. Via www.werkwijzervluchtelingen.nl en verschillende initiatieven van diverse leden zijn VNO-NCW en MKB-Nederland betrokken bij het aan werk helpen van vluchtelingen in het bedrijfsleven. Dit initiatief van Tent past daar goed in en draagt hopelijk bij aan het doel, namelijk meer vluchtelingen die aan de slag kunnen en meer ondernemers die de kansen benutten die er zijn.