Cybercriminelen misbruiken coronavirus

06-04-2020

Nu een groot deel van de werknemers thuis aan het werk zijn vanwege de coronamaatregelen, slaan cybercriminelen hun slag. Dat is uiteraard heel vervelend en potentieel schadelijk voor ondernemers. Maar belangrijker is de vraag: hoe bescherm je jezelf en je medewerkers hiertegen?

 

Het Digital Trust Center geeft op de website een aantal voorbeelden van misbruik van het coronavirus door cybercriminelen. Het advies aan ondernemers: wees alert op (phishing)-berichten, downloads en handige coronatools die worden verspreid en deel dat met medewerkers. Er zijn ook handige tips over het herkennen van phishing

 

Pas onder meer op voor:

  • Zogenaamd corona-ebook van WHO: in werkelijkheid malware
  • Verspreiden van malware via fake-coronavirus-wereldkaart
  • Hackers vallen massaal thuiswerkers aan
  • Phishers die coronamails sturen uit naam van RIVM

Tips voor de achterban

Het Digital Trust Center heeft een aantal tips waarmee ondernemers op eigen gelegenheid mee aan de slag kunnen:

  1. De vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen die de cyberweerbaarheid van het bedrijf al vergroten. 
  2. Informatie en adviezen om zelf aan de slag te gaan met de cyberweerbaarheid van je onderneming. 
  3. Samenwerkingen: het Digital Trust Center (DTC) streeft naar een landelijk dekkend stelsel van samenwerkingsverbanden in niet- vitale sectoren, stimuleert dat en kan in bepaalde gevallen ondersteunen met subsidies. 
  4. Veilig digitaal thuiswerken is voor veel branches nu belangrijker dan ooit tevoren. De veilige beschikbaarheid van thuiswerkfaciliteiten thuis is dus essentieel voor de bedrijfscontinuïteit.  

Meer doen aan cybersecurity voor uw leden, (ook) na de coronacrisis?

Enkele tientallen brancheorganisaties hebben eerder onderzoek laten door de Haagse Hogeschool naar de stand van zaken rond cybersecurity, slachtofferschap en de behoefte aan informatie. De uitkomsten waren reden voor het merendeel van branches om daar mee aan de slag te willen. Dat is nog niet zo eenvoudig want dit vereist kennis en creativiteit om de boodschap zó over het voetlicht te brengen (en te herhalen) tot die ook echt heeft postgevat.

 

Het Digital Trust Center - opgericht in 2018 door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat - is bedoeld om juist de grote groep niet-vitale ondernemers hierbij te steunen. En dat willen ze graag samen met brancheorganisaties. Belangstelling? Dan is een goed moment om alvast kennis te maken en tot een plan en planning te komen.

Neem contact op met Els Prins van VNO-NCW en MKB-Nederland indien u hier belangstelling voor heeft.