Corona beïnvloedt criminaliteit

26-03-2020

Ook criminelen zijn creatief in het aanpassen van hun activiteiten in verband met coronacrisis. Er zijn minder woninginbraken of zakkenrollerij. Maar er is meer overlast en onrust. Zeven zaken waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen en vier tips.

 

De politie meldt op basis van een eerste analyse dat onder meer het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen, zakkenrollerij en verkeersongevallen sinds het uitbreken van de coronacrisis flink daalde. Daarentegen was er meer overlast en onrust in wijken te maken en wordt een toename van huiselijk geweld verwacht naarmate mensen meer dan men gewend is met elkaar thuis zijn. Bedrijven kunnen op een andere manier doelwit zijn.

 

Waar kunnen ondernemers rekening mee houden?

 • Inbraak bedrijfspanden. Weliswaar zijn er minder woninginbraken maar er is al gewaarschuwd voor meer inbraken in gesloten bedrijfspanden. De politie vraagt om extra oplettendheid en (extra) bewaking. Ook goed werkende camera's zijn geen overbodige luxe.
 • Verschuiving overvallen. De horeca is dicht en er zijn minder winkels open. Winkels die nog wel open zijn kunnen daarom eerder doelwit zijn. Ondanks dat er vooral elektronisch betaald wordt en er dus minder content geld is. Want goederen als sigaretten blijven interessant. Voorbeeld: afgelopen week zijn in Vlaardingen drie supermarkten en een gezin thuis overvallen.
 • Goederen die door corona ineens interessant zijn. Stelen en helen gaat over producten waar behoefte aan is en die worden vaak gestolen op bestelling en ongeacht waar ze te vinden zijn. Zo zijn al mondkapjes, medische handschoenen en ontsmettende gel ontvreemd uit ziekenhuizen en zorg. Een medicijnenfabriek in Zeewolde waar het malariamiddel chloroquine wordt gemaakt en bewaard, wordt inmiddels zwaar bewaakt door de politie na een verdachte situatie. Bepaalde medicijnen, grondstoffen voor testen, (onderdelen voor) beademingsapparatuur enz.: het kan allemaal interessant genoeg zijn om gestolen te worden.
 • Fraude en oplichting met goederen die ineens interessant zijn. De politie heeft weten te voorkomen dat een nepbedrijf (lees oplichter) een miljoenenorder mondkapjes betaald kreeg. Het advies is (nog) voorzichtig(er) te zijn met bestellen/betalen bij onbekende leveranciers. Al langer was bekend dat frauderen plaatsvond door het kopiëren van bekende websites, aanbiedingen te doen, te laten betalen en vervolgens is binnen 24 uur tot enkele dagen de site uit de lucht. Het echte bedrijf krijgt de klachten. Dit kan ook gebruikt gaan worden voor corona-gerelateerde artikelen.
 • Gehackte accounts. Er wordt gewaarschuwd dat accounts van populaire kledingwebshops gehackt worden. Sinds januari ontving de Fraudehelpdesk hier al 200 meldingen over.
 • Valse e-mails. Er is al een creatieve hoeveelheid valse e-mails gemeld. Variërend van de ‘antibacteriële betaalpas' (Rabo), ING-rekening 'in quarantaine' tot en met (inspelend op de toename van online bestellingen) 'uw bestelling heeft vertraging, kijk hier waar deze zich bevindt'.
 • Opleving telefonische acquisitiefraude? We werden gebeld met een klacht over bewuste misleiding door (tot dan toe onbekend) MKB TOPDEAL. Het advies bij een telefonische benadering door een onbekende beller met een aanbieding of voorstel: reageer met “belt u (vul tijdstip in) terug, dan heb ik alle tijd voor u (ruim 90 procent belt niet terug) en vermijd het woord 'ja' (om gemaakt 'bewijs' te voorkomen).

 

Het is een vreemde en drukke tijd waarin mensen veel mooie dingen doen, maar de tegenhanger daarvan zijn de fraudeurs, oplichters en criminelen die misbruik weten te maken van de situatie. Daarom nog een paar adviezen:

 1. Wees voorzichtig met e-mails van ogenschijnlijk bekende e-mailadressen met link, (check, double check!)
 2. Verander ook nu regelmatig wachtwoorden en accepteer updates als dat niet automatisch gaat
 3. Houd scherp in de gaten welke goederen interessant zijn voor criminelen. Een voorbeeld van ontmoediging van inbraak/diefstal van populaire goederen: de huisartsen in de Bommelerwaard hebben een brief op de praktijk gehangen waarin staat te lezen: "Beste inbreker. In dit pand heeft de huisarts geen voorraad mondkapjes. Dat wat we hebben, is elders ondergebracht. U kunt dit pand dus overslaan." Dezelfde boodschap wordt herhaald in het Engels, Pools, Duits en Frans
 4. Bedrijf gesloten? Controleer of de 'kroonjuwelen' (de 3G’s: geld, goederen, gegevens; alles wat nodig is om snel op te kunnen starten, te overleven) voldoende beveiligd zijn of beter verplaatst kunnen worden. Denk hierbij ook aan een back-up buiten het bedrijf als dat nog niet geregeld is.