Conjunctuurinformatie: Steeds meer bedrijven exporteren naar de VS

02-12-2019

Een groeiend aantal bedrijven exporteert naar de VS. Vorig jaar verhandelden 8.900 bedrijven goederen in de VS: ruim een kwart meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal exportbedrijven is sowieso toegenomen, maar niet zo snel als het aantal bedrijven dat actief is in de VS. Zeven op de tien bedrijven die handelen met de VS zijn actief in de handel, de industrie of de bouw.

 

Europese landen blijven de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse bedrijven. België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan bovenaan de lijst. Ondanks de snelle groei van de afgelopen jaren staan de VS op de dertiende plek; China op de 27ste. Als het gaat om de waarde van de export, dan staat China op de negende plek.

 

In totaal telde Nederland vorig jaar 1,2 miljoen bedrijven. Bijna 10 procent daarvan exporteert goederen. Zo'n 42.000 bedrijven voeren spullen uit naar België. Veelal gaat het om relatief kleine bedrijven, met minder dan tien medewerkers. Op de Duitse markt zijn 38.000 Nederlandse bedrijven actief. Dat is 56 procent van het totaalaantal exporterende bedrijven.

 

Hogere omzet auto- en motorbranche

De Nederlandse auto- en motorbranche heeft de omzet in het derde kwartaal met ruim 5 procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Volgens het CBS ging in alle deelbranches de omzet omhoog. Uitschieter was de tak voor zware bedrijfsauto’s, waar de omzet met bijna 10 procent toenam. Andere branches zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde autoreparatiebedrijven, importeurs van nieuwe personenauto's en handelaren in auto-onderdelen.

 

Het CBS meldt verder dat het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche aan het begin van het vierde kwartaal iets is verbeterd, maar nog wel negatief blijft. Verder nam het aantal openstaande vacatures in de sector af en daalde het aantal ondernemers dat last heeft van personeelstekorten.

 

Afzetprijzen industrie lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 1,6 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsdaling is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,7 procent goedkoper dan in 2018. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Dit geldt vooral voor de aardolie-industrie en de chemie. In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in oktober hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,2 procent gedaald, aldus het CBS. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe, terwijl die op de buitenlandse markt met 0,7 procent afnamen.

 

Producentenvertrouwen daalt

Het vertrouwen van producenten in de industrie is in november gedaald. De ondernemers waren in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand. Ook over hun orderpositie waren ze wat minder positief. Het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde ook. In bijna alle bedrijfsklassen zakte het vertrouwen. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren ook in november het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie en nu ook in de metaalindustrie hadden pessimisten de overhand.

 

Het vertrouwen ging van 3,6 in oktober naar 2,8 in november. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0, aldus het CBS. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde met 10,9 en in februari 2009 de laagste waarde op min 23,5. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

 

Minder mensen in bijstand

Het aantal mensen dat in Nederland een bijstandsuitkering ontvangt, is in het derde kwartaal opnieuw gedaald. In totaal zaten eind september 416.000 mensen in de bijstand: 20.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal daalt al sinds het laatste kwart van 2017.

 

Onder mensen tot de leeftijd van 27 jaar was de afname met 12 procent het sterkst. In de groep van 27 tot 45 jaar waren er 14.000 minder mensen met een bijstandsuitkering: een daling van 9 procent. Bij mensen ouder dan 45 jaar was de afname het kleinst, mede door de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd. Daardoor stromen ouderen minder snel uit de bijstand. Het aantal mensen in de bijstand slonk zowel bij geboren en getogen Nederlanders als bij mensen van wie de wortels elders liggen. Het is het zevende kwartaal op rij dat het aantal bijstandsontvangers afneemt ongeacht de achtergrond.