Conjunctuurinformatie: Omzet detailhandel omhoog

15-04-2019

De detailhandel heeft in februari 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Het totale verkoopvolume lag 3,5 procent hoger. De omzet van de winkels in non-food groeide met 5,7 procent. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, was ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

 

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in meubels en woninginrichting realiseerden de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in schoenen en lederwaren, drogisterijen, de kledingwinkels, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en die in recreatieartikelen was hoger dan een jaar eerder. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in februari 1 procent meer omgezet. Het verkoopvolume groeide met 0,7 procent. De omzet van de supermarkten lag 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van de speciaalzaken met 0,7 procent kromp.

 

Online kwamen de opbrengsten 16,8 procent hoger uit. Webwinkels wisten 11,3 procent meer om te zetten. Zij hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, groeide met 26,5 procent.

 

Aantal faillissementen gestegen

In maart zijn er 23 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari. In januari en februari daalde het aantal faillissementen nog. In totaal werden er, niet gecorrigeerd voor zittingsdagen, in de derde maand van het jaar 259 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is exclusief eenmanszaken. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 67. Het CBS merkt daarbij wel op dat de handel tot de bedrijfstakken hoort met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

 

Export groeide in februari

Het volume van de goederenexport was in februari 2 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei is iets kleiner dan een maand eerder. In februari groeide vooral de export van transportmiddelen, onder andere schepen, en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in februari 2,6 procent groter dan een jaar eerder.

 

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober vorig jaar een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land, zo merkt het CBS op zonder de bedrijfsnaam te noemen. Volgens de zogeheten exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in april minder gunstig dan in februari.