Conjunctuurinformatie: Industrie produceert weer meer

12-06-2017

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 2,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is kleiner dan in maart. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, aldus het statistiekbureau.

 

De productie van de machine-industrie groeide het sterkst met ruim 18 procent. Ook de productie van de transportmiddelen-, de rubber- en kunststof-, en de chemische industrie groeide sterker dan gemiddeld. Maar de farmaceutische, de voedingsmiddelen-, de metaalproducten- en de elektrische-apparatenindustrie produceerden minder dan in april 2016.

 

Inflatie daalt naar 1,1 procent

De inflatie in Nederland is in mei gedaald naar 1,1 procent. Een maand eerder werd door consumenten voor goederen en diensten nog 1,6 procent meer betaald dan een jaar eerder. Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder. De maand ervoor piekten de prijzen van deze diensten door de schoolvakanties die eind april begonnen, aldus het CBS. In mei nam de vraag naar vakanties weer af, waardoor de prijzen zakten.

 

Autobrandstoffen werden in mei goedkoper en ook dit had volgens het CBS een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen. Omdat de prijsontwikkeling van energie als autobrandstoffen, gas en electriciteit en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in mei volgens deze maatstaf steeg met 0,8 procent op jaarbasis. In april was dat nog 1,3 procent.

 

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode daalden de consumentenprijzen vorige maand, van 1,4 procent in april naar 0,7 procent in mei. De inflatie in de eurozone daalde van 1,9 procent naar 1,4 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone, aldus het CBS.

 

Omzet groothandel stijgt

De Nederlandse groothandels hebben in het eerste kwartaal bijna 12 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Dit is de eerste groei in dubbele cijfers in vijf jaar, aldus het CBS.

 

Alle sectoren groeiden, maar de grondstoffensector deed dat het hardst. Mede door de ten opzichte van begin vorig jaar flink gestegen olieprijzen, groeide de omzet in de olie- en gashandel met 56 procent. Ook de prijzen van metalen stegen, waardoor de omzet van de schroothandel met 48 en die van de metaalhandel met 23 procent toenam.

 

Het ondernemersvertrouwen kwam uit op 27: twee punten hoger dan eind 2016. De ondernemers zijn al sinds 2014 overwegend positief. Ook over het tweede kwartaal van 2017 hebben ze vertrouwen. Ze verwachten meer export, meer orders te plaatsen, meer werkgelegenheid in hun branche en een beter economisch klimaat.

 

Omzet transportsector stijgt

Verhuisbedrijven en koeriersdiensten boekten 13 procent meer omzet dan een jaar eerder. Verhuizers profiteerden van de aantrekkende woningmarkt. Koeriersbedrijven liften mee op de stijging van onlinebestedingen door consumenten. De transportsector als geheel behaalde in de eerste drie maanden van het jaar ruim 5 procent meer omzet op jaarbasis. Daarmee is volgens het CBS sprake van de grootste omzetstijging in zes jaar tijd.

 

Goederenvervoer over de weg was in het eerste kwartaal goed voor een omzetstijging van 8 procent. Binnenvaartschippers wisten te profiteren van de lage waterstand in de rivieren. Daardoor konden zij door de bank genomen minder gewicht vervoeren waardoor de prijs voor vracht steeg. In totaal ging de omzet van de binnenvaartschippers, geholpen ook door de zogeheten laagwatertoeslag, met 6 procent vooruit.

 

Volgens het CBS zijn bijna alle deelbranches in de transportsector qua omzet de crisis te boven gekomen. Voor de verhuizers geldt nog wel dat de omzet gemiddeld 5 procent onder dat niveau ligt. Ook het vervoer over water blijft achter bij het omzetniveau van voor de crisis. Voor het tweede kwartaal zijn transportondernemers volgens het CBS over het algemeen positief gestemd.