Conjunctuurinformatie: Export groeit stevig

16-12-2019

Het volume van de goederenexport was in oktober 7,4 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van aardolieproducten, chemische producten, machines en apparaten steeg. De groei is hoger dan in de voorgaande maanden. Het volume van de invoer was 4,4 procent groter dan een jaar terug. Volgens de zogeheten exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in december ongunstiger dan in oktober.

 

Detailhandel zet meer om

De detailhandel heeft in oktober meer omgezet dan een jaar eerder. Dat geldt voor zowel de food- als de non-foodsector. Ook online nam de omzet toe. In totaal werd in oktober 3,9 procent meer omgezet dan een jaar terug. Het verkoopvolume was 2,5 procent hoger.

 

In de non-foodsector realiseerden winkels in meubels en woninginrichting en winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in consumentenelektronica en witgoed de grootste omzetstijging. Iets kleiner was de omzetgroei bij de drogisterijen. Ook de opbrengsten van de winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels lagen hoger dan een jaar terug. De omzet van de winkels in recreatieartikelen kromp in vergelijking met oktober 2018. In totaal dikte de omzet in de non-foodsector met 4,1 procent aan.

 

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen een groei van de opbrengsten met 1,9 procent op jaarbasis. De omzetgroei van de supermarkten was 2,3 procent, de omzet van de speciaalzaken was 0,3 procent lager dan een jaar eerder. De online omzet was in oktober bijna 12 procent hoger dan een jaar terug.

 

Aantal faillissementen neemt toe

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. In november werden 34 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in november 269 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 66. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, merkt het CBS daarbij op. Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

 

Industrie verwacht iets minder investeringen

Bedrijven in de Nederlandse industrie verwachten volgend jaar wat minder te investeren, na een verwachte lichte stijging van de investeringen dit jaar. Het gaat bijvoorbeeld om investeringen in gebouwen, machines, vervoersmiddelen en computers.

 

De verwachting is dat de investeringen volgend jaar met 2 procent zullen afnemen. Volgens het CBS wordt dit jaar juist een toename met circa 2 procent verwacht. Het statistiekbureau denkt dat in 2020 ongeveer 10,6 miljard euro daadwerkelijk wordt geïnvesteerd door industriebedrijven, wat vergelijkbaar zou zijn met de investeringen vorig jaar. Fabrikanten en producenten investeren volgend jaar vooral om bijvoorbeeld machines en apparatuur te vervangen. Dit jaar was uitbreiding het hoofdmotief om de knip te trekken.