Cleantech Center wint de Pro-motor Award 2020

10-02-2020

Het CleantechCenter uit Zutphen heeft de Pro-motor Award 2020 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor een ambitieuze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven uit het Katapult-netwerk (publiek-private samenwerkingen tussen bedrijven en beroepsonderwijs). Cleantech Center ontving deze award uit handen van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, tijdens de vierde editie van de Pro-motor Award in de Startup Village in Amsterdam.

 

Cleantech Center

In het Cleantech Center worden studenten aan bedrijven met innovatievraagstukken gekoppeld. Het heeft zo veel originele oplossingen voor vraagstukken vanuit het midden- en kleinbedrijf (mkb) weten te realiseren, gericht op duurzaamheid en circulaire economie. Het Cleantech Center levert dan ook op innovatieve wijze meerwaarde op voor de bloei van en innovatie in het mkb. Tegelijkertijd profiteren studenten van de nieuwe kennis en ervaringen die zij opdoen bij bedrijven. Zo werden er nieuwe teeltmethoden ontwikkeld, decentrale energievoorziening met waterstof bedacht en meubels gemaakt met een circulair productieproces.

 

"Hier is sprake van een krachtige, brede samenwerking in Oost-Nederland waarin de hele kennisketen, van bedrijf tot onderwijs de handen ineenslaan. Dat is echt knap werk", zei juryvoorzitter Vonhof. Projectleider van het Cleantech Center Martin Snijder: "Deze prijs is een enorme erkenning voor vijf jaar hard werken en voor het grote vertrouwen dat we in de regio met bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten in elkaar hebben kunnen opbouwen."

 

Winst in samenwerking

Het mkb is met ruim 250.000 bedrijven de groeimotor van de Nederlandse economie. Echter, maar een klein van hen neemt deel in publieke-private samenwerkingen met het onderwijs. En dat, aldus Vonhof, is een gemiste kans, juist omdat door samen te werken zoveel winst te behalen valt. "Daar zijn onder andere de genomineerden voor de Pro-motor Award een sprekend voorbeeld van. Deze bedrijven moeten het hebben van samenwerking om nieuwtalent aan te trekken en te behouden en te profiteren van innovaties op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en digitalisering, want als klein bedrijf kun je dat niet allemaal zelf organiseren."

 

Zie voor meer informatie over de award www.pro-motor-award.nl.

Voor meer informatie over het Katapultnetwerk www.wijzijnkatapult.nl.