Campagne 'Werken met gevaarlijke stoffen'

24-05-2018

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) heeft onlangs de campagne ‘Werken met gevaarlijke stoffen’ gelanceerd. Het doel van de campagne is om met werkgevers en werknemers gevaarlijke stoffen bij de bron aan te pakken en oplossingen daarvoor met elkaar te delen.

 

Bewustwording en hulp

Eén op zes werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Een betere bescherming tegen de gevolgen van werken met deze stoffen is een belangrijke prioriteit voor werkgevers. Het gaat over bewustwording, veilige werkwijzen opstellen en over hoe informatie beschikbaar kan worden gemaakt voor midden- en kleinbedrijven. Ook is de wijze van handhaving en toezicht van belang. Prioriteit moet niet zijn om boetes op te leggen, maar om bedrijven te helpen bij veilige werkwijzen.

 

Goede voorbeelden

De opzet van de campagne is breed en richt zich op de eerste plaats op werknemers die relatief veel met gevaarlijke stoffen werken. De doelstelling is niet om meer regels te maken. Via uitwisseling van goede voorbeelden kan duidelijk worden wat de beste aanpak is om een zo weinig mogelijke aan gevaarlijke blootgesteld te worden. Het is van belang dat op Europees niveau afspraken worden gemaakt over de best haalbare grenswaarde van een stof.