Borgstelling mkb-kredieten tijdelijk verruimd vanwege PFAS en stikstof

20-01-2020

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die zijn gedupeerd door de PFAS- of stikstofproblematiek, kunnen tot en met 31 december 2020 met extra gunstige voorwaarden gebruikmaken van het Borgstellingskrediet mkb (Bmkb). De verruiming staat open voor mkb'ers die in 2018 of 2019 minimaal 20 procent van hun jaaromzet hebben behaald uit activiteiten die zijn weergegeven in het 'activiteitenoverzicht'.

 

Verruiming

De verruiming houdt in dat de overheid voor een hoger percentage borg kan staan. Driekwart van de kredietverstrekking kan met Bmkb-krediet gefinancierd worden. Normaal ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking. Deze verhouding kan toegepast worden op het gehele maximum van het Bmkb-krediet van 1,5 miljoen euro. Door deze verruiming krijgen mkb-bedrijven sneller en meer krediet bij hun bank.

 

Agri-sector

Bedrijven uit de agri-sector kunnen geen gebruik maken van de generieke Bmkb-regeling en de verruiming voor PFAS- en stikstofproblematiek. Voor deze groep bedrijven is een specifiek instrumentarium vanuit de rijksoverheid beschikbaar.

 

Zie hier voor meer informatie over de Bmkb.