ACM: Aanbieders slimme apparaten moeten informeren over updates

02-12-2019

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat consumenten die slimme apparaten kopen, vóór de aankoop informatie moeten ontvangen van de fabrikant of de verkoper over updates. De ACM gaat de komende tijd bekijken of aanbieders van slimme apparaten hier wel aan voldoen. Is dat niet het geval, dan gaat zij hen hierop aanspreken en mogelijk boetes opleggen.

 

Updates en veiligheid

De informatie moet niet beperkt worden tot de kosten en functies van slimme apparaten, maar ook gaan over updates en de veiligheid. Consumenten kunnen die informatie dan meenemen in de keuze voor een bepaald apparaat of dienst. Voor slimme apparaten waarvoor geen updates (mee)geleverd worden, kan dat betekenen dat ze binnen afzienbare tijd onbruikbaar of onveilig zijn. Daartoe behoren bijvoorbeeld de slimme thermostaten en draadloze (streaming) speakers, maar ook smartphones.

 

Extra controleren

"Juist bij slimme apparaten is het van groot belang dat consumenten weten hoe het is geregeld met updates. Dan weet je namelijk ook hoe lang het apparaat goed en veilig gebruikt kan worden", vindt Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM. "Wij vinden het belangrijk dat consumenten met vertrouwen gebruik kunnen maken van slimme apparaten. Daarom gaat de ACM hier de komende periode extra op letten."