Aantal energiecoöperaties groeit flink

06-12-2018

Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Het afgelopen jaar nam het aantal lokale energiecoöperaties met 85 toe tot 484, een groei van 20 procent. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie. Dat meldt het platform voor lokale duurzame energie 'HIER opgewekt' op basis van de Lokale Energie Monitor 2018.

 

140.000 huishoudens

Er is nu 74,5 megawattpiek (MWp) aan collectief zonvermogen in productie en 159 megawatt aan collectieve wind. Opgeteld is dat genoeg stroom voor ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat nog minstens een verdubbeling op de planning, meldt het platform. Coöperaties organiseren al tien jaar een bewustwordingscampagne om energiebesparing, opwekking en handel zo veel mogelijk in eigen hand houden. Daardoor kunnen opbrengsten naar de lokale gemeenschap terugvloeien.

 

Zon, wind, warmte en biogas

Dit jaar kwamen er 173 nieuwe zonprojecten en 40 procent coöperatief windvermogen bij ten opzichte van 2017. Volgend jaar worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Verder zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan.

 

Nieuwe ideeën

Energiecoöperaties hebben ook nieuwe ideeën: coöperatief autodelen komt van de grond en er zijn voorbeelden van coöperatieve laadpalen, buurtopslag, digitale energiehandel tussen bewoners en nieuwe verdienmodellen op basis van flexibiliteitsdiensten. Coöperaties ondersteunen gemeenten bij beleidsvoering en werken samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen aan technologische innovatie en ontwikkeling van innovatieve financieringsconcepten.

 

Verder ontwikkelen steeds meer coöperaties zich als onderneming en werken zij op allerlei manieren met elkaar samen. Nieuw dit jaar is de lancering van het keurmerk MienskipsEnergie, het eerste keurmerk voor lokale en eerlijke stroom, waar de lokale gemeenschap baat bij heeft.