45 regio's krijgen miljoenen voor vmbo-techniekonderwijs

08-07-2019

Om het techniekonderwijs verder te ontwikkelen krijgen 45 regio's in totaal ruim 231 miljoen euro. Dat is bijna 16.000 euro per leerling. De plannen voor beter techniekonderwijs zijn van scholen voor het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en lokale en regionale bedrijven.

 

"De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Daarom hebben vmbo-scholen, mbo's en het bedrijfsleven samen plannen gemaakt. De ambitie die daaruit spreekt is geweldig. Het enthousiasme spat van de pagina's af", aldus minister Slob (Onderwijs).

 

Technieklokalen en basisonderwijs

De plannen verschillen erg per regio. Waar in de ene regio een nieuwe gezamenlijke technieklocatie wordt opgezet, kiest een andere regio ervoor om vmbo-leerlingen praktijklessen te laten volgen bij bedrijven. Veel regio's gaan ook op basisscholen aan de slag om leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie.

 

Overige plannen

In totaal hebben 78 regio's plannen ingediend om hun techniekonderwijs in de komende vier jaar verder te ontwikkelen. De regio's waarvan de plannen nog niet zijn goedgekeurd krijgen tot 1 oktober de tijd om deze te verbeteren. In veel gevallen was de samenwerking nog niet voldoende ontwikkeld. Deze regio's worden ondersteund bij het bijstellen van de plannen.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij onderstrepen het belang van intensieve samenwerking in de regio tussen het technisch vmbo, mbo-instellingen en het bedrijfsleven. Willen we aantrekkelijk, up to date, technisch beroepsonderwijs op voldoende plaatsen aan kunnen blijven bieden, dan kan dat niet anders dan in intensief en gelijkwaardig partnerschap tussen het beroepsonderwijs en het (georganiseerd) bedrijfsleven in de regio en op landelijk niveau. Dit geld moet helpen om deze infrastructuur en het partnerschap op te zetten en aantrekkelijke techniekopleidingen in heel Nederland in te richten en te behouden.