Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC)

Het aanpakken van de maatschappelijke vraagstukken gaat hand in hand met het realiseren van economische groei, ondernemingen en ondernemers spelen daarbij een sleutelrol. Dat laten de acht Nederlandse multinationals, verenigd in de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) zien. Deze koplopers geven niet alleen het goede voorbeeld, zij delen ook allerlei ervaringen die vertaald kunnen worden naar beleidskaders van de overheid. Dit voorbeeld verdient brede navolging. Het ideale eindbeeld is dat het Nederlands bedrijfsleven als geheel één grote duurzame groeicoalitie vormt. En dat Nederland zich wereldwijd manifesteert als een van de meest sustainable valleys ter wereld.

De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) wordt gevormd door acht Nederlandse multinationals. Deze bedrijven bevorderen en promoten actief bedrijfsmodellen voor duurzame groei. VNO-NCW en MKB-Nederland steunen dit initiatief van AkzoNobel, DSM, FrieslandCampina, Heineken, KLM, Philips, Shell en Unilever ten volle. De coalitie wordt gefaciliteerd door Ernst & Young.

De leden van de DSGC hebben duurzaamheid de afgelopen tien jaar volledig in hun eigen bedrijfsstrategie ingebed. In de visie van deze Nederlandse businesscoalitie gaan financiële en economische groei samen met het creëren van winst voor mens, milieu en maatschappij. Het duurzame groeimodel is hét bedrijfsmodel voor de toekomst, stellen deze bedrijven. Zij bevorderen zulke modellen volgens het principe van Shape, Share, Stimulate. Zij willen zelf duurzame bedrijfsstrategieën (met toegevoegde waarde voor het bedrijf en stakeholders) ontwikkelen (Shape), en goede voorbeelden delen (Share). Daarbij stimuleren zij ook het aanjagen van het debat, door leiderschap en het ontwikkelen van beleidsaanbevelingen (Stimulate).

In juli 2014 heeft DSGC een verklaring uitgegeven 'Combatting climate change through business action'. Hierin dringen de CEO'’s van de DSGC bedrijven aan op een effectief wereldwijd beleid om de CO2-uitstoot mondiaal sterk te verminderen om daarmee te voorkomen dat een temperatuurstijging van 2°C werkelijkheid wordt. DSGC pleit voor een wereldwijde CO2-markt en een effectieve CO2-prijs.

De DSGC werd begin 2012 opgericht. Oud-premier Jan Peter Balkenende werkzaam bij EY is een van de initiatiefnemers, samen met CEO’s Paul Polman en Feike Sijbesma. Tijdens het World Economic Forum in Davos in 2012 liet de duurzame coalitie voor het eerst van zich horen. Kort daarop werd een manifest uitgegeven. En in september 2012 deelde de DSGC de publicatie Towards Sustainable Growth Business Models met het brede publiek.

Lees meer
Brochure
10-12-2018
Global challenges, Dutch solutions
Ondernemers inspireren ondernemers! Dat motto staat centraal in deze tweede uitgave van de Sustainable Development Goals-brochure. De SDGs sluiten aan bij de inzet en het dna van Nederlandse ondernemers om duurzame waarde te creëren, hier en wereldwijd. Wil je aan de slag met de SDGs maar weet je niet precies hoe? Download dan ook het handige SDG-stappenplan.