Veilig Zakelijk Internetten

02-10-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn eind 2016 een campagne gestart - in samenwerking met de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken - die zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties ondersteunt in de strijd tegen cybercrime. Met het project Veilig Zakelijk Internetten kunnen ondernemers onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen en wordt brancheorganisaties de mogelijkheid geboden hun specifieke achterban te informeren over alles wat met cybersecurity te maken heeft. 

Zo’n 40 procent van het mkb heeft te maken met cybercrime…

… en dat aantal zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Digitalisering biedt ondernemers ontzettend veel kansen: efficiënter werken, inzicht in nieuwe markten en een betere (online) zichtbaarheid. Alleen je wilt dan ook wel veilig kunnen ondernemen.

Met name in het midden- en kleinbedrijf is cybercriminaliteit nog altijd een onderschat probleem. En wie wél de gevaren onderkent, weet vaak niet hoe zich daartegen te wapenen. Terwijl de schade door cybercrime met 10 miljard euro per jaar liefst tien keer hoger ligt dan schade door ‘gewone’ diefstal. Nog te veel mkb-ondernemers zien cybercrime als een probleem van de overheid en grote ondernemingen. Maar: cybersecurity heeft niets te maken met de grootte van je bedrijf. Iedereen met een klantenbestand en bankgegevens is een potentieel doelwit. En de criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Vergroten van het bewustzijn van ondernemers is daarom een belangrijk doel van het project. Betere beveiliging tegen internetcriminelen vraagt ook echt niet altijd om grote investeringen. 

Brancheonderzoeken

De afgelopen twee jaar heeft MKB-Nederland in samenwerking met de Haagse Hogeschool brancheonderzoeken uitgevoerd over de staat van cybercrime en cybersecurity in het mkb. Belangrijkste conclusies? Veel mkb-ondernemers hebben hun digitale veiligheid niet goed op orde. Van internationaal logistieke spelers en financieel dienstverleners tot bouwbedrijven en de bakker op de hoek. Uit vrijwel alle onderzoeken bleek dat de beveilging stukken beter kan. Malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime waardoor mkb-ondernemers worden getroffen. Ruim driekwart van de ondernemers geeft aan graag geholpen te willen worden om hun cybersecurity te versterken. Maar liefst 85 procent geeft hierbij aan graag door hun branchevereniging te willen worden ondersteund.

Voor brancheverenigingen: Project Veilig Zakelijk Internetten: doe mee!

En waarom zelf allemaal het wiel opnieuw uitvinden? MKB-Nederland heeft een subsidie aangevraagd bij de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat om praktische tools en informatie te ontwikkelen: het project Veilig Zakelijk Internetten (VZI). Voor brancheverenigingen. Voor mkb-ondernemers.

Wat bieden we u?

1) Zes kant-en-klare mini toolkits over cybersecurity:

  • Algemeen
  • Technische maatregelen die iedereen zou moeten nemen
  • Cybersecurity en gedrag
  • Cybersecurity en beleid
  • De Wet Meldplicht Datalekken
  • AVG: bent u al klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

2) Een platform met informatie en tools: www.veiligzakelijkinternetten.nl

3) VZI Academy: veel informatie en artikelen over de cybersecurity

4) VZI Risicoscan: een online penetratietest, een technische scan die digitale omgeving van bedrijven controleert op kwetsbaarheden, incuslief rapport met oplossingsrichtingen.

Meer weten? Lees ons productblad.
Direct meedoen? Vul het aanmeldformulier en stuur dit terug.
Of neem contact op met de projectleider, Coen van den Berg op tel 06-11351758 of e-mail: bergATvnoncw-mkb.nl. 

Voor ondernemers: Test uw website!

Test de veiligheid van uw website met de Risicoscan. Deze scan is heel laagdrempelig en wordt uitgevoerd door zogenoemde ethisch hackers (ThreadStone). De scan kost normaliter €300,-. Dankzij de de subsidie van J&V en EZK kunnen wij deze kosteloos aanbieden - zolang de voorraad strekt. De scan is binnen 1 minuut aan te vragen en ondernemers ontvangen vervolgens een rapport met kwetsbaarheden, de impact daarvan en oplossingen zich te wapenen. Hier kunt u een voorbeeld van zo'n rapport inzien.

Direct testen?

Doe de test