Campagne loondoorbetaling bij ziekte van start – doe mee!

09-11-2021

Onder het motto 'loondoorbetaling bij ziekte, daar wil je niet ziek van zijn' lichten MKB-Nederland en VNO-NCW ondernemers voor over de nieuwe ontwikkelingen rondom loondoorbetaling bij ziekte. De campagne heeft tot doel dat zoveel mogelijk ondernemers zich bewust worden van loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast licht deze campagne ondernemers voor over de verschillende verzekeringsopties bij langdurige ziekte én de nieuwe MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Ondernemers kunnen zich op deze manier goed voorbereiden op de gevolgen van langdurig ziekteverzuim van een werknemer.

 

Toolkit voor brancheorganisaties

De website www.loondoorbetalingbijziekte.nl is ontwikkeld om ondernemers te informeren over loondoorbetaling bij ziekte en de verschillende verzekeringsmogelijkheden. Ook staat er een toolkit online met daarin communicatiematerialen waar brancheorganisaties en regionale ondernemersverenigingen kosteloos gebruik van kunnen maken om hun eigen achterban voor te lichten. De toolkit bevat video's, digitale nieuwsbrief, banners, socialmediaberichten, powerpointpresentatie, flyer, infographic.

 

Direct naar de toolkit

 

Aanmelden voor de campagne

Wilt u gebruikmaken van deze toolkit? Stuur dan een mail met uw verzoek naar Mohamed Nabih (nabih@vnoncw-mkb.nl), projectleider bij MKB-Nederland. Wij houden graag zicht op welke organisaties gebruikmaken van de toolkit.

 

Achtergrondinformatie loondoorbetaling bij ziekte

Ondernemers krijgen met veel wettelijke verplichtingen te maken als een van hun werknemers langdurig uitvalt. Gelukkig kan een werkgever zich met een inkomensverzekering beschermen tegen de financiële risico's bij langdurig ziekteverzuim. Een ziekteverzuimverzekering is de meest voorkomende vorm van een inkomensverzekering. Niet alle verzuimverzekeringen zijn echter even toereikend.

 

MKB Verzuim-ontzorgverzekering

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben samen met het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nieuwe afspraken gemaakt om werkgevers te ontzorgen. Een onderdeel van deze afspraken is de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

 

Voor wie is de verzekering bedoeld?

De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal bedoeld voor kleinere en middelgrote werkgevers. Vaak hebben ondernemers niet de tijd of de kennis om aan alle wettelijke verplichtingen rondom ziekteverzuim en re-integratie te voldoen. Bovendien kunnen de kosten van een langdurig zieke werknemer behoorlijk oplopen. Deze verzekering helpt ondernemers om deze consequenties te dragen.

 

Ontzorgen

De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt meer inhoudelijke ondersteuning dan reguliere verzekeringsproducten. De verzekeraar stelt hiervoor een casemanager aan, die de regie voert over het (1e en 2e spoor) re-integratieproces. Bovendien hoeven ondernemers zich geen zorgen meer te maken over de loonsancties die het UWV zou kunnen opleggen, omdat de verzekeraar deze overneemt.

 

De keuze is aan de ondernemer

Verschillende verzekeraars bieden de MKB verzuim-ontzorgverzekering aan, naast de bestaande verzuimverzekeringen. Overstappen is mogelijk, maar het hoeft niet. Werkgevers blijven wettelijk verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke medewerkers, dus het is belangrijk dat ondernemers zich voorbereiden op langdurige zieke werknemers op een manier die bij hun situatie past.

 

Scan: ‘Hoeveel risico loop jij?’

Ook staat er een scan online. Met deze scan krijgen ondernemers een overzicht van de kosten bij verzuim en de verschillende verzekeringsopties. Hiervoor vullen ze onder andere het bruto maandsalaris van werknemers, het aantal weken ziekteverzuim en eventuele verzuimbegeleiding in. Het resultaat is een duidelijke weergave van de totale kosten bij mogelijk verzuim.

 

Direct naar de scan