‘Zachte Brexit is goede strategie, maar de klok tikt door’

12-07-2018

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorlopig positief over de strategie die de Britse premier May uiteenzet in haar white paper over de Brexit. Het Britse kabinet kiest eenduidig voor economie in plaats van holle ideologie en neemt de zorgen van bedrijven serieus, zeggen zij. De beide organisaties hopen nu op een stroomversnelling omdat de tijd op raakt, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

'Stap in de goede richting'

Het is goed dat VK inzet op zachtere Brexit, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Met name is dat een winstpunt voor exporteurs van goederen. Het paper van May is volgens de ondernemingsorganisaties echt een stap in de goede richting, want de tijd is kort en de klok tikt door. Uiterlijk oktober moet er een akkoord zijn om de scheiding voor de deadline van 29 maart 2019 netjes af te ronden.

 

Kan wat May wil ook?

Maar devil is in the detail, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. De hamvraag is volgens de twee organisaties of alles wat de Britten nu op tafel leggen ook kan en of het de boel niet nodeloos complex maakt met bijvoorbeeld verschillende douanetarieven voor Verenigd Koninkrijk en EU. Ook ziet het er op eerste oog slecht uit voor de Nederlandse visserij- en agrosector.

 

Wat zijn gevolgen voor sectoren en bedrijven?

VNO-NCW en MKB-Nederland gaan de plannen van May nu bestuderen op de gevolgen voor alle sectoren en de verschillende bedrijven. Voor tal van Nederlandse ondernemers is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt. Veel van hun chemische, agrarische producten en diensten gaan juist naar de andere kant van het Kanaal.

 

Workfor the best and prepare for the worst

Vanwege alle politieke turbulentie blijft het advies advies aan ondernemers van VNO-NCW en MKB-Nederland ongewijzigd: work for the best and prepare for the worst. Want, zo benadrukken de beide ondernemingsorganisaties, er is pas zicht op een overgangsperiode waarin alles tot 2021 hetzelfde blijft, als er een akkoord is. En dat komt pas als op alle onderdelen (terugtrekking uit EU, de overgangsperiode en contouren voor toekomstige relatie) overeenstemming zijn. is.

 

 

Doe snel de Brexit Impact Scan of kijk bij deze tips wat een bedrijf nu al kan doen om zich voor te bereiden op Brexit. Dat is soms meer dan je denkt.