Willem Vermeend: 'Zuidas kan harde klappen krijgen door FinTech'

13-04-2016

Nederland staat aan de top van landen met een innovatieve financiële sector, maar baanbrekende startups uit het buitenland staan op de loer. Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend ziet dat met enige zorg aan, zegt hij in de recente digitale uitgave van opinieblad Forum. 'Als we niets doen, loopt de Amsterdamse Zuidas helemaal leeg.'

Vermeend werd in februari door het kabinet benoemd tot FinTech-afgezant als schakel tussen politiek en bedrijfsleven. Hij moet er voor zorgen en dat Nederlandse instellingen meer dan voldoende slagkracht krijgen in het financiële geweld uit vooral de VS en China. ´Tot nu toe ben ik positief verrast. Bedrijven denken goed mee', vindt Vermeend. De Nederlandse financiële sector is dan ook een van de voorlopers op het gebied van Financiële Technologie.

 

FinTech bedreigt Zuidas
'Wij zijn het land van pinnen, internetbankieren en contactloos betalen', zegt Vermeend in Forum. 'Maar FinTech gaat ook over hypotheken, pensioenfondsen, accountants, verzekeringen en belastingen. Nederland kan hard worden getroffen als die niet meegaan met nieuwe ontwikkelingen Als we niets doen, loopt die prachtige Amsterdamse Zuidas helemaal leeg naar het buitenland.' Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek werken er ongeveer 500 duizend mensen in de Nederlandse financiële sector.

 

Investeringen schieten de lucht in
Vorig jaar werd wereldwijd 20 miljard euro geïnvesteerd in innovatieve financiële FinTech-bedrijven. Dat is twee keer zoveel als in 2013 en vier keer zoveel als in 2011. In Nederland , dat binnen Europa alleen de Scandinavische landen voor moet laten gaan, werd bijna 250 miljoen geïnvesteerd. Het Nederlandse wereldwijde betaalplatform Adyen is een internationale hit. De financiële clouddienst Acceptemail maakte vorig jaar de oversteek naar de VS na een opbouwfase in Europa.