'Wetsvoorstel tegen discriminatie staat los van de praktijk'

09-10-2019

Een wetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, staat teveel los van de praktijk. Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Elk geval van discriminatie is er één teveel, maar dit 'typisch Haagse' voorstel zal het daadwerkelijke probleem niet aanpakken.

 

Rompslomp

In het voorstel van Van Ark gaat het namelijk niet om daadwerkelijk bewezen discriminatie van een sollicitant, maar moet de werkgever bij vacatures aangeven hoe de werving en selectie verloopt. En hoe discriminatie daarbij wordt voorkomen. Als de werkgever dat niet goed doet, kan hij of zij worden beboet. Dat levert ondernemers een hoop administratieve rompslomp op. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben net een mkb-toets over dit onderwerp – discriminatievrij werving en selectie – afgerond waarbij ondernemers input hebben geleverd op de plannen. Met die plannen is helaas dus niks gedaan. 

 

Beboet

Met het voorstel kan het in theorie dus zo zijn dat een werkgever die de procedure wel goed beschrijft, maar in praktijk discrimineert, niet wordt beboet. En andersom: een klein bedrijf dat die procedure niet goed beschrijft, maar echt níet discrimineert, wel een boete krijgt. Dat is niet logisch en niet fair. 'Je gaat toch geen ondernemers beboeten en aan de schandpaal nagelen omdat ze niet goed hebben beschreven hoe ze discriminatie in procedures willen voorkomen?' vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Dat is onzin. Het gaat erom wat bedrijven daadwerkelijk doen.'

 

Kortzichtig

Voorop staat dat discriminatie niet alleen verboden is en vreselijk voor de mensen dit het treft, het is ook kortzichtig om bepaalde groepen uit te sluiten. Al helemaal met deze krappe arbeidsmarkt. Aanpakken dus, maar niet met dit wetsvoorstel.

 

Zie ook het NOS-journaal 9 oktober met Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. Het item begint bij 20:35 min. "Om discriminatie te bestrijden moet je goede voorlichting geven. Veel ondernemers zijn zich er niet van bewust dat ze aan het discrimineren zijn." Vonhof wil geen boetes op procedures. "Dit voorstel kan de prullenbak in."