'Wetgeving bedenktijd rond overnames snel in gang zetten'

21-05-2017

'De analyse klopt, maar nu moeten we doorpakken met wetgeving om een wettelijke bedenktijd van een jaar mogelijk te maken.' Dat zegt VNO-NCW in een eerste reactie op de brief aan de Tweede Kamer waar minister Kamp onlangs mee kwam. In zijn brief gaat de minister in op wat recente (overname-)ontwikkelingen betekenen voor Nederland en welke reacties dit vraagt vanuit de overheid.

 

Niet wachten
VNO-NCW pleit al langer voor een wettelijke bedenktijd van een jaar die bedrijven kunnen inzetten bij een vijandige overnamepoging van bijvoorbeeld activistische beleggers. Tijdens die periode ontstaat tijd en ruimte voor alternatieven en er gaat een preventieve werking van uit. Ook moet onderzocht worden welke belemmeringen er zijn voor Nederlandse institutionele beleggers om meer te participeren in Nederlandse bedrijven. 'Al deze zaken stipt de minister terecht aan in zijn brief', aldus VNO-NCW.

 

Wetgeving
Volgens de ondernemersorganisatie moet het kabinet nu alleen niet wachten op de afloop van bijvoorbeeld de formatie. 'Ook lijkt er breed draagvlak voor bijvoorbeeld de extra bedenktijd. Daarom is het zaak om nu al wetgeving in gang te zetten, omdat het anders veel te lang gaat duren.'

 

Bedrijven beslissen zelf
'Het is en blijft een beslissing van bedrijven zelf of ze straks de wettelijke bedenktijd inroepen. Maar de bedenktijd geeft extra tijd en ruimte voor een ordentelijk proces', aldus VNO-NCW, die wijst op het belang van grote multinationale overnemingen voor ons land.